Separatister i Donetsk. Foto: Manu Brabo/AP.
Separatister i Donetsk. Foto: Manu Brabo/AP.

Separatisterna i Ukraina tänker mobilisera fler

Sjukhuset saknar utrustning
1:31 min

Ryskstödda separatister säger att de tänker mobilisera ytterligare 100 000 man för att fortsätta offensiven och erövra hela Donetsk och Luhansk län. Den humanitära krisen blir allt värre.

Ytterligare fem ukrainska soldater har dödats i fortsatt hårda strider i Donetsk län och trettiotalet har skadats. Ryskstödda separatister sa idag att de tänker mobilisera ytterligare 100 000 man för att fortsätta offensiven och erövra hela Donetsk och Luhansk län. Den humanitära krisen blir allt värre.

Många skadade soldater förs till sjukhuset i Svitlogorsk, berättar ung ukrainsk läkare för ukrainska tv-kanalen Hromadske.

Men sjukhuset har inte utrustning för att ta hand om allvarligt skadade och det är brist på mediciner. En hjärtstartare av antik modell finns, men fungerar inte. Ytterligare en förklaring till att dödstalen blir så höga. Personalen på sjukhuset bor i källaren så farligt har det blivit där.

Enligt ukrainsk militär har fem soldater och 29 skadats det senaste dygnet och ukrainska ställningar har beskjutits över 100 gånger. I byn Krimske dödades två män när separatister avfyrade raketartilleri av typen grad.

Någon avmattning i de intensiva striderna syns inte alls. Tvärtom har den självutnämnde ledaren för Donetsk så kallade "folkrepublik" Aleksander Zachartjenko sagt idag att offensiven ska stärkas med 100 000 nya mobiliserade män. En mobilisering som ska ske med frivilliga. Tvivel råder om hur frivilliga en del av separatisterna verkligen är. Fem tillfångatagna berättar för ukrainska volontärer att de inte hade något val.

– Mitt företag brann ned och domstolen gav mig skulden, jag flydde över gränsen till Donetsk för att undkomma gäldenärerna, berättar en rysk man i videon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".