Vladimir Bantjenko flydde från staden Debaltsevo i förrgår. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
1 av 2
Vladimir Bantjenko flydde från staden Debaltsevo i förrgår. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Flyktingar från östra Ukraina utanför UNHCR: värmetält i Dnipropetrovsk. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
2 av 2
Flyktingar från östra Ukraina utanför UNHCR: värmetält i Dnipropetrovsk. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Människor i östra Ukraina flyr för sina liv

"Det är ett rent helvete"
2:24 min

Den proryska separatistledare Alexander Zachartjenko meddelade i dag att man tänker rekrytera ytterligare 100 000 man till striderna i östra Ukraina. Striderna de senaste dagarna har varit de dödligaste på länge - och människor flyr nu för sina liv. Vår korrespondent Johanna Melén träffade flyktingar som tagit sig till Dnipropetrovsk.

– De bombar från alla håll, det är ett rent helvete, säger Vladimir Bantjenko och fortsätter:

– Människor sitter i källare och springer ut i 10 - 15 minuter för att gå på toaletten eller få tag i något att äta.

Vladimir kom i förrgår från staden Debaltsevo där hårda strider pågått under hela helgen. Nu står han utanför UNHCR:s hjälpcenter i Dnipropetrovsk. Familjen kom hit för drygt en vecka sen. Själv bodde han i källaren i sex dygn innan också han flydde. Bara den tyska schäferhunden blev kvar.

– Så den tittade på mig när jag åkte, säger Vladimir och börjar gråta.

Nu bor de åtta personer hos Vladimirs svägerska här i Dnipropetrovsk, väster om den zon där den ukrainska arméns så kallade Antiterroroperationen pågår mot de ryskstödda separatisterna.

I striderna kring Debaltsevo, en viktig järnvägsknut nordost om den separatistkontrollerade staden Donetsk, har tiotals civila dödats och skadats.

Men beskjutning med bland annat granateld pågår också i andra delar av de separatistkontrollerade områdena. Valentina Uchina flydde i förrgår från staden Avdejevka tillsammans med sin dotter, hennes man och barnen, en åttaåring och en tre månader gammal bebis.

– Husen är förstörda, människor dödas, säger Valentina som sitter i morgonrock inne på UNHCR:s mottagningscenter där familjen sovit de senaste två nätterna.

Kvar i huset i Avdejevka finns Valentinas man och svärmor. I går slog en granat ner i trädgården och lämnade ett hål efter sig.

– Vem är skyldig? Vi vet inte, säger Valentina och torkar tårarna.

Helgens försök till nya fredssamtal i Vitrysslands huvudstad Minsk misslyckades och i dag meddelade separatistledaren Alexander Zachartjenko att man tänker rekrytera ytterligare 100 000 män de närmaste tio dagarna. Även på den ukrainska sidan talar man om mobilisering.

– Gud vet vem som är skyldig, säger Vladimir Bantjenko utanför UNCHR:s hjälpcenter i Dnipropetrovsk.

– Gud straffar oss nog för våra synders skull.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".