Hantverkare lägger golv. Foto: Fredrik Sanberg / TT
Foto: Fredrik Sanberg / TT

Så stora är skillnadernas i pris på hantverkarnas jobb

"Det är ju så det fungerar i en fri prissättning"
2:01 min

Den som står i begrepp att anlita en hantverkare för att renovera sitt kök bör granska hantverkarens offert noga. En undersökning gjord av Göteborgs stads konsumentrådgivning visar att det kan skilja så mycket som 40 000 kronor för samma jobb.

Det var stora skillnader i tydlighet på offerterna, fastslår utredningen. Hanterverksmarknaden är överhettad, menar konsumentrådgivaren Marcus Atterstam.

– Har hantverkarna fullt upp, då drar man till med ett pris. Man vill ju tjäna så mycket pengar som möjligt. Det är ju så det fungerar i en fri prissättning, säger Atterstam.

Frågorna kring hantverk och boende är vanliga hos konsumentrådgivningen i Göteborg och man har länge anat att det finns stora prisskillnader.

Konsument Göteborg, som konsumentrådgivningen i Göteborgs stad heter, valde därför att titta på ett jobb och granska nio olika offerter som kommit in för detta.

Granskningen genomfördes utifrån olika aspekter som pris, F-skatt, Rot-avdrag, arbets- och materialbeskrivning och kontaktuppgifter. Resultet visar på stora skillnader.

Priserna för samma jobb, till fast pris exklusive material, var mellan 21 600 och 64 000 kronor, en skillnad på över 40 000 kronor. Ann-Charlotte Johansson bor i bostadsrätt och reagerar starkt på uppgifterna.

– Det låter oseriöst, det kan inte vara rätt. Någon måste ju har fel, säger Ann-Charlotte Johansson bostadsrättsägare i Göteborg.

Även Johan Sterndal, VD för Hantverkarnas riksorganisation, håller med om  att skillnaderna är orimliga.

– Vi brukar ofta säga att det är märkligt om det skiljer så mycket. Är någon för billig eller för dyr, då ska varningsflaggan upp, säger Johan Sterndal.

Förutom skillnad i pris var det också stor skillnad i hur offerterna såg ut. Vissa saknade viktiga uppgifter som bör finnas med för att det inte ska bli några oklarheter.

En offert kan till exempel vara avgörande vid eventuella tvister. Som konsument är det viktigt att våga ställa krav, menar Marcus Atterstam på Konsument Göteborg.

– Konsumenterna är lite rädda ibland att diskutera med hantverkarna, man tar bara offerten rätt av och så kan det bli problem i efterhand om något är otydligt. Det är viktigt att våga fråga, säger Marcus Atterstam.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".