Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

KD-kritiken: Väldigt beklagligt att Folkpartiet byter sida

Publicerat måndag 2 februari 2015 kl 16.20
Starka känslor inom Kristdemokraterna
(1:59 min)
Foto: TT
Bengt Germundsson (KD) riktar kritik mot Jan Björklund (FP). Foto: TT

Jan Björklunds besked att Folkpartiet kommer att stödja regeringens aviserade lagförslag om att avskaffa vårdnadsbidraget väcker starka känslor inom Kristdemokraterna. Bidraget är en hjärtefråga för partiet.

– Det är ju väldigt beklagligt att Folkpartiet byter sida och väljer bort allianssamarbetet. Vi har ju gjort kompromisser inom Alliansen, där andra partier också har fått ge avkall på saker som man kanske inte tycker är det bästa, för att vi ska ha en gemensam allianslinje Jag tycker att skapar en dålig smak i munnen, lite grann här, säger Bengt Germundsson, ledamot i Kristdemokraternas partistyrelse och kommunalråd i Markaryd.

Hur borde Folkpartiet ha agerat?

– Jag tycker att man skulle ha följt den linje man kommit överens om i den här frågan, och som man också röstade för så sent som i december. Det hade varit mer hedervärdigt.

Strax före jul slog en majoritet i riksdagen, bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna, fast att vårdnadsbidraget ska vara kvar. Innebörden i det så kallade tillkännagivandet till regeringen är att föräldrar som vill stanna hemma längre med sina små barn även i fortsättningen ska kunna få upp till 3000 kronor i månaden.

Men trots det förbereder socialförsäkringsminister Annika Strandhälll ett lagförslag om att möjligheten till kommunalt vårdnadsbidrag ska slopas, som Ekot har rapporterat om under dagen. Frågan är så principiellt viktigt att den bör prövas av riksdagen igen, anser hon.

– Vårdnadsbidraget är ju en väldigt ineffektiv åtgärd, som också har inneburit en inlåsningseffekt för väldigt många kvinnor. Många är långtidsarbetslösa, och många har en annan etnisk bakgrund, säger Annika Strandhäll.

Förslaget att avskaffa vårdnadsbidraget ser ut att få stöd i riksdagen eftersom Folkpartiet har bestämt sig för att rösta ja.

- Läggs det som ett fristående förslag här senare i år, så kommer Folkpartiet att stödja detta. Vårdnadsbidraget har inneburit att framförallt lågutbildade invandrarkvinnor väljer att stanna borta från arbetsmarknaden. Det är olyckligt eftersom det är precis den gruppen som vi behöver få in på arbetsmarknaden, säger partiledaren Jan Björklund.

För Kristdemokraterna är vårdnadsbidraget en hjärtefråga. Bengt Germundsson, ledamot i partistyrelsen och kommunalråd i Markaryd, är en av dem som är kritisk till Folkpartiets agerande.

– Det är klart att man är besviken över ett alliansparti som sviker en uppgörelse som är gjord mellan de fyra partierna.

Markaryd är en av de kommuner som har infört vårdnadsbidrag.

– Det funkar alldeles utmärkt och jag har mött massor med mycket nöjda föräldrar, som gärna skulle se att det här utökades mer, och att man gav familjerna en än större frihet att själv välja när man tycker att det är dags att lämna barn i den kommunala eller privata barnomsorgen, som naturligtvis kommer att bli mycket besvikna över detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".