: Mitch Zeller är chef för Center for Tobacco Products FDA som ska reglera e-cigaretter i USA. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
: Mitch Zeller är chef för Center for Tobacco Products FDA som ska reglera e-cigaretter i USA. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

"E-cigaretter måste regleras snabbt"

"E-cigaretter har exploderat när de laddas"
1:39 min

Marknaden för niktonhaltiga e-cigaretter växer snabbt globalt. Samtidigt varnar forskare för att röken kan innehålla samma hälsofarliga ämnen som från vanliga tobakscigaretter.

Världshälsoorganisationen manar till skyndsam lagstiftning. I Sverige är e-cigaretter inte reglerade ännu, men ett förslag från en statlig utredning väntas i vår och i USA råder vilda västern, säger Mitch Zeller som är ansvarig för tobaksfrågor på USA:s livsmedel och läkemedelsverk FDA.

– E-cigaretter har exploderat i bilar eller hem när de laddas. Dessa produkter måste regleras. Idag finns hundratals märken, vissa med stora kvalitetsbrister, säger Mitch Zeller som hoppas att myndigheten ska ha klar en nationell reglering i USA till sommaren.

E-cigaretter kan se ut hur som helst idag, men oftast är de cylinderformade. En nikotinhaltig vätska blandad med propylenglykol och glycerin värms upp av ett batteri så att en ånga bildas som man sedan kan dra ned i lungorna för att få en snabb nikotinkick.

Forskare och organisationer mot tobak är kluvna till e-cigaretter, eftersom det fortfarande saknas stora, välgjorda långtidsstudier kring effekterna. Å ena sidan kan de visa sig fungera som ett sätt att sluta röka cigaretter. En vana som på sikt dödar varannan rökare.

Å andra sidan kan de locka unga att bli nikotinister eller förlänga beroende. Och även om e-varianternas ånga inte är lika hälsovådlig som tobaksrök, så finns flera studier som visar på  cancerframkallande ämnen, tungmetaller och partiklar som verka kunna irritera lungorna.

– Jag vill uppmana den svenska regeringen att agera snabbt, säger Matthew Myers som är chef för organisationen Campaign for Tobacco-Free Kids i Washington. Så att de inte marknadsförs som säkra, när vi inte vet det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".