Nordeas vd, Christian Clausen, finansinspektionen FI. Foto: TT
Foto: TT

Nordeas vd granskas för medverkan i SCA:s jaktresor

"Det är viktigt för bankerna"
1:27 min

Finansinspektionen har startat en granskning av Nordeas vd Christian Clausens medverkan på en jaktresa som organiserats av hygienföretaget SCA.

– Först och främst ska vi väl försöka bilda oss en uppfattning om vad som egentligen har hänt. Sedan ska vi se om det har skett i enhet med de regler som gäller, säger säger Jonatan Holst, presschef på Finansinspektionen.

Vad är det för misstankar som gör att Finansinspektionen inleder granskningen?

– Jag skulle snarare säga att det är viktigt för bankerna, både för kunderna och för sig själva, har fungerande etiska riktlinjer, och att man också följer dem, säger Holst.

SCA har stora lån hos Nordea och frågan är hur den här typen av umgänge mellan en bank-chef och en storkund rimmar med bankens uppförandekoder. Jaktresan har tidigare uppmärksammats av Svenska Dagbladet, liksom att Clausen i samband med jakten flög med SCA:s privatjet.

Ekot har sökt Christian Clausen för en kommentar. Nordea svarar i ett mail att vd:n har följt de gällande reglerna i samband med eventet.

Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, tycker det är bra att Nordeachefens älgjakt nu utreds.

– Näringslivet ska göra affärer, och syftet från vår sida är att se till näringslivet gör det på rätt sätt. Är det här sättet man behöver göra affärer på, eller finns det en annan arena som är mer anpassad till verksamheten. Det kanske kan ses som väldigt överflödigt eller överdådigt i relation till de policys som finns för verksamheten, säger Sundén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".