johanna barn dagis
Johanna vill inte att hennes dotter ska gå på dagis förrän hon fyllt tre. Foto: TT/Privat

Stannar hemma även om vårdnadsbidraget försvinner

"Finns en norm att föräldrar ska lämna sina barn på dagis"
1:39 min

Vårdnadsbidraget som nu kan försvinna utnyttjas inte av särskilt många. Föräldrar till 8 500 barn tar emot det, enligt SCB:s senaste sammanställning som kom 2011. För Johanna Åkesson som är hemma med sin två-åriga dotter betyder bidraget en extra trygghet, och även om det skulle försvinna kommer hon att stanna hemma.

– Jag blev gravid några månader innan jag tog studenten, så jag har ju egentligen inte en arbetsplats att gå tillbaka till. För mig handlar det inte om att skydda en arbetsplats, vilket det gör för många andra, säger Johanna Åkesson.

21-åriga Johanna bor med sin dotter och sambo i Haninge kommun, där 112 hushåll fick bidraget i januari. Det har varit frivilligt om kommunerna ska använda vårdnadsbidraget eller inte, men nu när Folkpartiet kan tänka sig att rösta med de rödgröna kan möjligheten helt försvinna.

– I och med att de gick in i ett samarbete med Alliansen och sa att de skulle stötta vårdnadsbidraget och sen ändrar sig så blir man ju bli besviken. Men det samtidigt är det ganska väntat, för det finns inte så stort stöd för bidraget.

Det finns en norm att föräldrar ska arbeta och lämna sina barn på dagis, upplever Johanna. Själv vill hon vänta med att sätta sin dotter på dagis tills hon fyller tre.

– Jag vill inte sätta min dotter på dagis innan hon är stor nog att klara av det och har ett starkt immunförsvar. Så jag kommer fortsätta att vara hemma med henne.

Bidraget på 3 000 kronor räcker inte särskilt långt, pengarna fungerar som ett komplement till sambons lön. Johanna poängterar att det inte handlar om ekonomin för deras del. Även om bidraget skulle försvinna kommer Johanna att fortsätta vara hemma med dottern, men hon förlorar då sin sjukpenningsgrundande inkomst.

– Vi skulle kunna klara oss utan de 3 000 kronorna. Så för oss är det är mest säkerheten det handlar om, säger Johanna Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".