USA:s president presenterar sin budget. Foto: Eva Vucci/TT
USA:s president presenterar sin budget. Foto: Eva Vucci/TT

Obama vill investera istället för att spara

"Vi har inte råd att låta bli"
1:31 min

I USA har president Barack Obama presenterat sitt förslag till budget idag.

Han föreslår en skattereform med sänkt skatt för barnfamiljer och studenter, men höjningar för de rikaste och på företagsvinster.

Obama vill också ha en stor satsning på infrastruktur, vägar, broar, internet:

– Vi skulle göra ett avgörande misstag om vi inte gör de här investeringarna. Vi har inte råd att låta bli, sa president Obama när han presenterade sitt förslag till nästa budget.

Presidenten pekade på att ekonomin går bättre och åtstramningspolitik inte leder till förbättringar.

Förutom skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare, föreslår han att de osthyvelneddragning rakt över budgeten som kongressen enades om för drygt tre år sen ska bort helt och hållet.

Det berör till exempel försvaret, som behöver mer pengar enligt Obama.

Republikanerna, som nu har majoritet i kongressens båda kamrar, håller med om att försvaret behöver mer pengar, men vill hålla igen utgifterna mer än presidenten på andra områden.

Republikanerna säger också nej till det mesta av de skattehöjningar Obama föreslår, en ledande företrädare kallade förslaget för avundsjukeekonomi, men presidenten sa att han ville lyssna på motståndarna:

– Jag välkomnar deras idéer, sa presidenten, vars budgetförslag ska ses som ett första förhandlingsbud i en lång process.

Kongressen ska helst ha fattat ett budgetbeslut före den 1 oktober när det nya budgetåret börjar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".