Ukrainske läkaren Jurij Skrebets. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Bara den senaste veckan har över 100 skadade kommit in till sjukhuset i Dnipropetrovsk, berättar vice chefsläkare Jurij Skrebets. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Kriget tär på Ukrainas sjukvård

"Nej, du har inte knäet kvar"
2:07 min

I östra Ukraina fortsätter intensiva strider mellan den ukrainska sidan och de proryska separatisterna och på sjukhusen i området är situationen ansträngd. Det rapporterar Sveriges Radios korrespondent Johanna Melén som träffat sjukvårdspersonal och sårade soldater på ett sjukhus i Dnipropetrovsk.

– Har jag knäet kvar? Undrar Igor där han ligger på sjukhussängen under ett vitt lakan. Bara den vänstra foten sticker fram.

– Nej, du har inte knäet kvar, säger Jurij Skrebets, vice chefsläkare på Metjnikov-sjukhuset i Dnipropetrovsk men tillägger att det finns så bra proteser i dag att man både kan springa, hoppa och cykla.

Igor är fortfarande omtöcknad efter amputationen samma morgon. I sängen snett mittemot ligger en annan man, fortfarande nedsövd. Under hans lakan finns inga ben kvar.

Båda skadades i de senaste dagarnas hårda strider i och kring den viktiga järnvägsknuten Debaltsevo, nordost om separatistkontrollerade Donetsk.

Sedan maj månad förra året har Metjnikov-sjukhuset tagit emot över 900 sårade från striderna i östra Ukraina. Bara den senaste veckan har över hundra kommit. Vice chefsläkaren Jurij Skrebets säger att han nästan bor på sjukhuset, vi har ju de vanliga patienterna att ta hand om också.

Den senaste tiden har striderna blivit allt intensivare och dödligare och den vapenvila som förhandlades fram i början av hösten är nu långt borta. Nya försök att mäkla fred gjordes i helgen - men utan resultat.

Sedan striderna startade i östra Ukraina förra året har över 5 000 människor dödats och hundratusentals har tvingats fly sina hem.

Ryssland förnekar inblandning och anklagar i stället Ukraina för att få stöd från Nato. Men på sjukhuset i Dnipropetrovsk är de flesta övertygade om att det är Ryssland som förser separatisterna med både vapen och soldater.

Några våningar upp i sjukhuset sitter Aleksander Tymosjenko i rullstol med två svårt sargade ben. Han tog värvning frivilligt och tänker åka tillbaka till fronten så snart hans ben är bra igen.

– Om vi inte stoppar dem här kommer de bara fortsätta, säger Aleksander Tymosjenko.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".