Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Anders Wiklund/TT.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Anders Wiklund/TT.

Reglerna för nystartsjobb ses över

"Viktigt att det inte snedvrider konkurrensen"
1:19 min

Regeringen vill ändra reglerna för nystartsjobb, skriver Dagens Nyheter. Dagens subventioner är orimliga, säger arbetsmarknadsministern.

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson handlar det om att villkoren för dem som får ett subventionerat jobb ska vara motsvarande det som gäller i kollektivavtal.

– Vi ska få bukt med oseriösa aktörer som utnyttjar nystartsjobb. Jag tycker det är en bra stödform som hjälper människor in på arbetsmarknaden, men det är viktigt att det inte används så att det snedvrider konkurrensen, säger Ylva Johansson.

Nästan 46 000 personer har ett nystartsjobb. Det är arbeten där arbetsgivaren får ekonomisk ersättning för att anställa långtidsarbetslösa och nyanlända i Sverige. Ofta betalar Arbetsförmedlingen två tredjedelar av lönekostnaden.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ser problem med hur nystartsjobben används, och hon vill skärpa kraven på företagen, skriver Dagens Nyheter. Försäkringar och andra förmåner ska bli likvärdiga med vad som gäller i kollektivavtal, enligt Ylva Johansson.

– Man ger facket lite större makt att kunna avgöra att det är företag som är seriösa och som följer de regler och lagar, och försäkringar som man ska göra.

I höstbudgeten antogs också ett förslag på ett tak på 22 000 kronor i månaden för hur höga löner som kan subventioneras inom nystartsjobben. Tidigare har det inte funnits någon gräns.

– Det är helt orimligt att man ska få så höga subventioner på löner upp till 50 000.

När ska det här vara genomfört?

– Sänkningen av taket är redan genomförd. När det gäller andra förändringar håller vi på att arbeta med det just nu, säger arbetsmarknadsministern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".