IS. Foto: TT.
IS. Foto: TT.

Tyskland vill stoppa "jihadistresor"

Också planeringen kan bli straffbar
1:26 min

Den tyska regeringen vill införa hårdare lagar mot personer som planerar att genomföra resor till utlandet som kan ha något med terrorism att göra.

Imorgon väntas den tyska regeringen fatta beslut om att införa de nya, hårdare lagarna mot vad som kallas "terroristiska aktiviteter i utlandet".

Hittills har det varit straffbart i Tyskland om en person rest utomlands och verkligen deltagit i terrorverksamhet. En 20-årig tysk medborgare dömdes till exempel förra året till fängelse i knappt fyra år efter att han kommit tillbaka till Tyskland efter att ha stridit för IS i Syrien.

Men enligt det nya förslaget ska det nu också bli straffbart att göra själva resan, till och med planerandet av resan utomlands ska bli straffbart, om det går att bevisa att målet är att delta i någon form av terrorverksamhet.

På så sätt vill man försöka sätta stopp för utvecklingen att allt fler unga tyskar reser till Mellanöstern för att ansluta sig till Islamiska Staten.

De tyska myndigheterna räknar med att minst 600 tyska medborgare hittills rest till Mellanöstern med målet att kriga för IS, skriver der Spiegel.

De nya lagarna är också enligt justieministern reaktion på en resolution i FN förra året, som säger att alla medlemsländer måste göra mer juridiskt på det här området.

Men planerna får också kritik. En kriminolog som der Spiegel pratat med kallar det nya förslaget för "spel för galleriet" för att lugna folk. Istället för hårdare lagar krävs det enligt krimonologen mycket större resurser till bland annat säkerhetspolisen.

Och politiska motståndare tycker att regeringen istället borde satsa mycket mer förebyggande arbete för att förhindra att personer radikaliseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".