Italiens nye president Sergio Mattarella. Foto Riccardo De Luca/AP//
Italiens nye president Sergio Mattarella. Foto Riccardo De Luca/AP//

Mattarella på plats som Italiens president

Brodern mördades av maffian
1:45 min

I dag svors Italiens nye president Sergio Mattarella in. Han har kommit att symbolisera Italiens kamp mot den organiserade brottsligheten.

Den vithårige italienske presidenten med prickig slips har förts i kortege genom ett regnruggigt Rom. Den svarta bilen var omgiven av en mängd motorcyklar när den gick mot Piazza Venezia.

73-årige domaren Mattarella är från Sicilien och började engagera sig politiskt när hans bror mördades av maffian 1980.
Han efterträder den populäre Giorgio Napolitano som inte orkade längre på grund av åldern.

Stridsflygplan flög i en formation och släppte ut rök i italienska flaggans färger.

Att det efter en politiskt utdragen process blev Mattarella är en symbolisk seger för premiärminister Matteo Renzi, som tillträdde för ett år sen och försöker reformera Italien.

Mattarella betraktas som en motståndare till förre premiärministern Silvio Berlusconi som styrde länge och enligt många misskötte Italien.
Berlusconi ska ha hoppats på en president som skulle gå hans väg när rättsprocesser gör att han marginaliserats. Berlusconi är dömd för skattebrott och är snart klar med sin samhällstjänst vid ett äldreboende.

Valet av domaren Mattarella som president är ett sätt att markera att Berlusconi inte längre får ha inflytande och att Renzi inte längre är lika beroende av hans stöd för politiska reformer. Italiens president väljs för sju år och har mest ceremoniella uppdrag, men kan fatta beslut vid politiska kriser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".