Venezuelas preident Nicolás Maduro. Foto: TT
Venezuelas preident Nicolás Maduro. Foto: TT

Affärsägare i Venezuela grips för fejkad matbrist och köer

"De vill skapa kaos"
2:40 min

I Venezuela grips affärsägare för fejkad matbrist och långa köer. Presidenten anser att de för krig mot staten.

President  Nicolás Maduro har börjat göra allvar av sitt hot om att gripa affärsägare som han anser bär skulden till bristen på mat och mediciner som lett till långa köer utanför många butiker.

I helgen gjordes till exempel en razzia mot apotekskedjan Farmatodos och två chefer greps. Men Oppositionen i Venezuela tycker att Maduros metoder bara förvärrar problemen.

– Det kommer bara bli ännu större brist på varor, och längre köer utanför övriga butiker, säger oppositionspolitikern Antonio Ecarri. Han är orolig för att tillslaget mot ett av landets största apoteksbolag kommer att göra det ännu svårare att få tag i läkemedel framöver.

President Nicolás Maduro menar att Farmatodo med flit skapat köer utanför sina butiker. Få kassor har hållits öppna och bara ett fåtal personer har släppts in i taget. Dessutom har företaget mer läkemedel än det säger, påstår Maduro.

Han var själv med och tittade i en av butikerna. I sitt tal efter gripandet beskrev presidenten hur de gripna ägarna fick stå och köa hela morgonen i häktet för att få smaka på sin egen medicin.

Maduro hävdar att de privata företagen låter köerna växa för att de vill skapa kaos i landet. Han anser att det inte alls råder brist på varor utan företagen gömmer sina produkter för att irritera venezolanerna.

– Det är en krigsmetod, säger Maduro, som de privata företagen använder för att fälla regeringen. Det är oklart vad som kommer hända med Farmatodo men tills vidare ska staten ta över butikerna. En kvinna som TV Venezuela pratar med uttrycker oro för att fler företag ska förstatligas.

– Allt staten rör vid blir dåligt, säger hon. De vill äga allt, till och med våra liv och hälsa, säger hon upprört.

Andra som intervjuas står på presidentens sida.

Verkligheten målas i svart och vitt av en splittrad venezolansk befolkning. Oppositionen varnar för att det kommer bli ännu värre innan det blir bättre. Motiveringen är att effekterna av de låga oljepriserna kommer kännas ännu mer de kommande månaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".