Forsmarks kärnkraftverk, Ibrahim Baylan. Foto: TT
Kärnkraftsindustrin ska själva avgöra hur länge den nuvarande kärnkraften ska användas, menar regeringen och energiminister Ibrahim Baylan (S). Foto: TT

Baylan: Räkna med kärnkraft i Sverige in på 2040-talet

"Kommer att komma till en slutpunkt"
1:48 min

Energiminister Ibrahim Baylan gör samma bedömning som kärnkraftindustrin om hur länge kärnkraften kommer att finnas kvar i Sverige. På ett möte med riksdagsjournalister sade i dag Baylan att han tror att några av dagens reaktorer kommer att finnas kvar in på 2040-talet.

– Delar av den i alla fall. Sedan vet vi ju att vi redan i dag har reaktorer som är ganska gamla och som tekniskt och ekonomiskt kommer att komma till en slutpunkt.

Inga politiker i Sverige vill längre att kärnkraften ska stängas av med ett politiskt beslut. Det skulle nämligen innebära att man tvingas betala skadestånd för reaktorer som avvecklas i förtid.

Statsminister Stefan Löfven har flera gånger sagt just att han inte vill se någon förtida avveckling, men utan att definiera vad det innebär.

I Socialdemokraternas och Miljöpartiets energiöverenskommelse står det att kärnkraftindustrin ska betala en större del av sina samhällsekonomiska kostnader.

Enligt Miljöpartiet kommer det att innebära att kärnkraften blir olönsam. Lise Nordin, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, tror inte på kärnkraftindustrins beräkning att den kommer att finnas kvar till 2045.

– Jag kan konstatera att fyra av de tio kärnkraftreaktorerna har passerat den livslängd de byggdes för. Sedan är det naturligt att de som äger reaktorerna hoppas på längre livsländ. Men vi som politiker måste ha en beredskap för att de kommer att stängas, relativt snart.

Regeringen har redan aviserat att kärnavfallsavgiften kommer att höjas, liksom skadeståndsansvaret för kärnkraftindustrin.

Men Ibrahim Baylan tror alltså ändå att dom modernaste reaktorerna kan vara säkra och lönsamma en bit in på 2040-talet. Att Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas är inget hinder.

– Vi har ett kongressbeslut på att kärnkraften ska fasas ut, men med hänsyn till jobb och välfärd. Jag tycker att det är helt i enlighet med detta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".