Fortsatt många asylsökande under året

0:56 min

Antalet asylsökande till Sverige väntas ligga på en hög nivå även under 2015, enligt Migrationsverkets nya prognos till regeringen idag.

Bedömningen är att det kommer 90 000 asylsökande i år, jämfört med 95 000 i den förra prognosen.

– Vårt prognosantagande minskar med 5 000. Huvudförklaringen är att framkomlighetsvägarna från Mellanöstern har försämrats, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

– Läget i Libyen är så oroligt att det är svårt för människor från Eritrea att ta sig via Libyen in i Italien och Europa.

Hur säker siffra är det?

– Det är prognoser och det kan hända något som vi inte ser idag. Vi är ju rätt så duktiga att bygga prognoser på den information vi har, men blir det annat väder i Medelhavet eller att konflikten i Libyen förändras så blir det ju en annan situation, så finns det möjlighet för människor att tlämna Mellanöstern för Europa.

– Det är snabba förändringar, men därför gör vi prognoser fem gånger per år, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista