Ett collage med en bild på en vit kista och en bild på Yara Alnajjar. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
Domen kom alldeles nyss. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Målsägaren nöjd med domen i fallet Yara

"Jag tycker det är en rätt välavvägd dom"
0:56 min

Det blev livstids fängelse för mord för kvinnan i fallet med mordet på den åttaåriga flickan Yara i Karlskrona. Mannen dömdes till sex års fängelse, men dennes advokat menar att brottsrubriceringen är felakting. Målsägarbiträdet i är dock nöjd med tingsrättens bedömning.

– Det var en dom som jag förväntade mig för att kvinnan har ju varit den aktiva och mannen är dömd på att vara passiv. Jag tycker det är en rätt välavvägd dom påföljdsmässigt, säger Karin Åkesson Renholm, målsägarbiträde till den mördade flickans biologiska föräldrar.

Hur har Yaras föräldrar reagerat på domen?

– De tycker det är väldigt skönt att det har kommit en dom. Vi har gått igenom den kort och de tycker väl också att den är riktig.

Känns det som ett avslut?

– Jag tror inte vi har kommit till ett avslut än för vi räknar med att domen kommer att överklagas. Men på ett sätt är det ju en bekräftelse på vad vi har vetat länge, om hur förhållandena har varit, säger Karin Åkesson Renholm.

Om det blir någon överklagan är inte helt klart ännu. Mannens försvarare, Christer Holmqvist, har ännu inte diskuterat saken fullt ut med sin klient.

– Vi har inte alls pratat om det utan har gemensamt bestämt oss för att läsa domen och avvakta med kommentarer eller funderingar om en överklagan, säger Holmqvist till P4 Blekinge.

Domen föll under tisdagsförmiddagen. Mannen dömdes till sex års fängelse för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel i Yara-fallet. Helt felaktig rubricering, menar advokaten.

– Det är inte en rubricering jag kan köpa. Jag hade möjligtvis kunnat överväga om jag kunde accepterat grov misshandel, säger Christer Holmqvist till P4 Blekinge.

Domen i det uppmärksammade mordfallet Yara kommer nu att ändra bilden av Sverige. Det menar Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjourens Riksförbund och tidigare överåklagare, som menar att det kommer bli en spridningseffekt.

– Detta är ett fall som kommer att ändra bilden av Sverige internationellt. Den har också fått betydelse när det gäller socialtjänstens, skolans och polisens ansvar. Men också för oss andra. Vi kommer aldrig mer att kunna säga "jag bryr mig inte" eller "det är inte mitt ansvar" utan vi kommer att lägga oss i. Domen har blivit en nålsticka i häcken på oss alla, säger Alhem till P4 Malmöhus.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".