Betalstation vid Öresundsbron i Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.

Polisen kritisk till kryphål vid gränsen

"Det är ju ett stort problem"
1:23 min

Personer som är spärrade för inresa i Schengen kan ändå komma in i Sverige genom att i stället söka asyl när de nekas inresa i landet. Det handlar bland annat om personer dömda för grova brott som därigenom kunnat ta sig in i Sverige.

– Det är ju ett stort problem, för att då överprövar man sådana beslut som andra länder har tagit. Det blir ju konsekvensen att varför har vi de här spärrarna över huvud taget? säger Leif Fransson, en av cheferna vid gränspolisen, som är kritisk till att Schengenspärren går att komma runt på det här sättet.

Vad leder det till?

– Personer som icke är önskvärda, som inte är välkomna in i Schengen, har ju hittat ett alldeles lysande kryphål.

Förra året stoppade gränspolisen i Malmö 100 personer som var spärrade för inresa till Schengen när de kom till flygplatsen. Spärrade blir till exempel personer dömda för brott. Men 33 av dem valde att i stället söka asyl, visar en genomgång som Sydsvenskan skriver om idag.

Rätten att söka asyl är ovillkorlig och slår därmed ut Schengenspärren. Leif Fransson skulle helst se att de här personerna togs i förvar, det vill säga frihetsberövades, tills ansökan är prövad. Men möjligheterna till det är begränsade, säger Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik.

– Vi ser väldigt allvarligt på frågan, men man ska komma ihåg att det inte finns någon möjlighet att generellt ta alla i förvar, det handlar alltid om en individuell bedömning och vi tar de bedömningarna på allvar. I vissa fall går det att göra på det här sättet, i andra fall går det inte, säger han.

I nästa vecka ska representanter för Migrationsverket och polisen träffas för att diskutera frågan.

De 33 fall som gränspolisen i Malmö tittat på rör i många fall personer som är dömda eller misstänkta för grov brottslighet, som narkotikabrott, säger Leif Fransson. Han hoppas att mötet ska föra frågan framåt.

– Vi pratar om människor som har blivit förvägrade rätten in i Schengen på grund av allvarlig kriminalitet helt enkelt. Jag skulle vilja att man ser nyktert på det här från båda verken. Vi kan inte motverka varandra så här, det blir inte bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".