Sjukhus
Foto: TT

Ineffektiv vård - tendens i landet

"Vi har aldrig varit så många läkare och sjuksköterskor"
2:04 min

Stockholms läns landsting har i en granskning kommit fram till att de stora akutsjukhusen inte ger mer vård trots att kostnaderna för sjukhusen hela tiden ökar och personalen blir allt fler. Det här är inte unikt för landstinget i Stockholm. Samma tendens går att se på flera andra ställen i landet visar en rundringning som Ekot gjort.

– Vi har ju precis som Stockholm aldrig varit så många läkare och sjuksköterskor som vi är idag. Men frågan är om vi har en effektiv organisation och arbetar på rätt sätt. Vi har ju på alla våra sjukhus en hårt pressad ekonomisk situation precis som det är i Stockholm. Många av våra sjukhus går med underskott, Ann Söderström är hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

På liknande sätt ser det ut på många fler ställen, exempelvis i landstinget i Västerbotten och  i Linköping där Tommy Skau är vårddirektör.

– Vi har ju konsekvent de senaste åren haft en ökande produktion. Dessvärre har vi då sett att kostnaderna ökar något mer än produktionen, säger han.

I Västra Götaland pekar man framförallt på vikten av se till att ge rätt vård på rätt ställe, alltså att flytta ut vård som inte måste ske på sjukhuset.

I andra landsting är det hög personalomsättning och ett generationsskifte som kostar  och att sjuksköterskor och läkare utför jobb som lika gärna en undersköterska eller sekreterare skulle kunna göra.

Den analysen har man gjort i Stockholms läns landsting där akutsjukhusen går med underskott och vårdproduktionen har gått ned med 6 procent sedan 2009 samtidigt som antalet anställda, framförallt sjuksköterskor, har ökat markant.

Att det saknas undersköterskor och sekreterare märker Kerstin Karlsson som är audionom på Höglandssjukhuset i Nässjö. Hon skulle kunna träffa en patient mer om dagen om hon slapp allt annat arbete, säger hon.

 – Vi har ju ingen sekreterare så vi sitter och skriver våra journaler själva. Vi har en tillfällig receptionist på deltid. När hon inte är där måste vi även vara kassaansvariga och receptionister, säger Kerstin Karlsson.

Men det är lättare sagt än gjort att låta andra än exempelvis läkare och sjuksköterskor sköta administrationen. Det har man studerat i landstinget i Uppsala län.

– Viss administration kräver ju vården. Vi dokumenterar ju i journaler och det kallar man ibland slarvigt för administration men det är ju en del av vården, säger Tord Jansson som är tillförordnad produktionsdirektör i landstinget i Uppsala län.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".