Ett fotografi på en liten tjej är omringat av massa blommor. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Yara-domen kommer att överklagas

"Kan inte acceptera"
2:08 min

Idag dömdes en man och en kvinna för åttaåriga Yaras död i Karlskrona i fjol. Kvinnans advokat Eric Widner säger att domen kommer att överklagas.

– Ja, och grunden till det är tingsrättens beslut i december att göra kvinnan helt ansvarig. Det är något hon inte kan acceptera, säger Eric Widner.

Tingsrätten avgjorde själva skuldfrågan redan i december och la redan då stort ansvar för själva våldet på kvinnan och idag dömdes hon till livstids fängelse för mord. Till skillnad från kvinnas advokat har mannens försvarare Christer Holmqvist ännu inte tagit ställning till ett överklagande.

Mannen dömdes till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, trots att han enligt tingsrätten inte deltog i våldet. Istället lutade sig rätten på mannens så kallade garantansvar, att han i egenskap av tillförordnad vårdnadshavare hade ett ansvar att skydda flickan mot våldet.

I rätten drev åklagaren Pernilla Åström linjen att mannens garantansvar gjorde att även han borde dömas för mord. Inte heller Åström har bestämt om hon ska gå vidare, men blir det en överklagan är det frågan om hur långt det går att driva ett garantansvar som kommer att stå i centrum.

– Där får jag fundera över hur långt vi kommer, ifall man ska kunna komma till en fällande dom för uppsåtligt mord för hans del, säger Pernilla Åström.

Förre överåklagaren Sven Erik Alhem har följt rättegången och blev förvånad över att inte också mannen dömdes för mord.

– Jag tror faktiskt att det kan bli en helt annan utgång vad gäller mannen i hovrätten.

Kvinnans livstidsstraff var väntat och enligt lagman Laila Kirppu kunde något annat straff inte komma i fråga.

– Livstidsstraffet är förbehållet fall där det är synnerligen försvårande omständigheter. Vi fann att här förelåg flera försvårande omständigheter och att någon annan påföljd för kvinnan inte var aktuell, säger hon.

Det har varit många känslor under hela processen. Inte minst för Yaras föräldrar som bodde i Gaza när deras dotter mördades, men som trots många obehagliga detaljer om dotterns sista tid i livet, följt rättegången på plats i Karlskrona.

– Det har varit en jättejobbig rättegång. Det har varit tufft för alla inblandade att sitta och lyssna på vad den här lilla flickan har blivit utsatt för, säger Karin Åkesson Runblom, målsägandebiträde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".