En person ligger i en säng i en korridor på Södersjukhusets akutmottanging.
Foto: TT.

Avfärdar kritiken om ineffektiv vård

"Sjukhuset är helt genomorganiserat"
1:35 min

Allt mindre vård utförs trots att de stora sjukhusen i Stockholms fått allt mer pengar och anställt mer personal. Uppgifterna kommer från en rapport från Stockholms läns landsting. Men kritiken tillbakavisas av personal på Södersjukhuset i Stockholm.

– Vad betyder effektivitet? Betyder det att jag har tid att jag har fått prata med varje patient så att de har fått tillräcklig information? Betyder det att jag har tid att smärtlindra varje patient? Betyder det att jag hinner titta på möjligheter att ge olika typer av smärtlindring eller att jag bara ger läkemedel som snabbast verkar? Frågan är ju vad som är en effektiv vård om det bara är siffror och staplar eller om det är att patienter långsiktigt mår bättre, säger Torun Carrfors som är sjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm.

Landstingen har granskat de stora akutsjukhusen inom Stockholms läns landsting, under de två år man granskat har antalet anställda ökat och lönerna gått upp men produktiviteten följer inte med i utvecklingen. En del av sjukhusen lyckas inte leva upp till vårdavtalet, hos andra stannar ökningen. Situationen ser liknande ut i hela landet.

Richard Lovén är chefsekonom på Södersjukhuset är kritisk till rapporten från Stockholms Läns landsting

– Jag vill inte påstå att vi är ineffektiva.

Är man oorganiserad?

– Sjukhuset är helt genomorganiserat. Det viktiga är att man inte mäter vården i enkla termer av besök och vårdtillfällen, vi gör en sammanvägd bedömning av arbetsinnehåll, kvalité, patientens sjukdomstillstånd. När vi mäter på det sättet så ser vi att vi har tillhandahållit mer vård än föregående år.

Stabslägen, krislägen på sjukhus, har skett på minst åtta ställen i landet enbart efter årsskiftet enligt en kartläggning som SVD gjort. Grundproblemet är bristen på sjuksköterskor.

Södersjukhuset gick nyligen in i ett stabsläge då planerade behandlingar ställdes in och akut sjuka patienter omdirigerades till andra sjukhus.

– När man redan går på knäna på sin egen klinik, att då behöva ta ansvar för hela Södersjukhusets personalbrist. Det har varit stabsläge nästan varje år i svensk sjukvård för att det är för få sjuksköterskor . Då ska man ha en personalpolitik som ser till att motverka det istället för att lansera rapporter som säger att vi är ineffektiva, säger Torun Carrfors.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".