Studenter vid universitetet i Amman, Jordanien, visar sitt stöd för den tillfångatagne piloten Moaz al-Kasasbeh. Foto: TT
Studenter vid universitetet i Amman, Jordanien, visar sitt stöd för den tillfångatagne piloten Moaz al-Kasasbeh. Foto: TT / Reuters / Muhammad Hamed

Jordanske piloten dödad

"En hjälte som dött martyrdöden"
1:00 min

Den jordanske stridspiloten som tillfångatagits av terrorgruppen IS har dödats. Jordanien svarar med att avrätta en kvinna som suttit fängslad sedan 2005 misstänkt för terrordåd.

Gruppen som kallar sig Islamiska staten har publicerat en ny brutal video, och militären i Jordanien bekräftar att piloten dödats.

– Den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh dödades redan den 3 januari, säger en talesman för den jordanska militären som i kungörelsen kallar piloten för en hjälte som dött martyrdöden.

En videofilm som spridits via Islamiska statens konton på sociala medier sägs visa hur piloten bränns till döds levande. Det var den 24:e december förra året som pilotens plan störtade nära Raqqa i Syrien, på filmer visas hur Moaz al-Kasasbeh blodig förs upp ur en sjö eller ett annat vattendrag, omgiven av medlemmar i extremistgruppen IS.

IS hade hotat att döda den jordanske piloten och en japansk journalist vid solnedgången i torsdags ifall Jordanien inte då hade släppt Sajida al-Rishawi, en kvinnlig irakisk fånge som är dömd för att ha deltagit i bombattackerna mot hotell i Jordanien år 2005. Den jordanska ledningen erbjöd sig att släppa kvinnan i utbyte mot att IS skonade piloten och den japanske journalisten. Men Jordanien fick aldrig några bevis för att piloten var vid liv och det skedde ingen fångutväxling.

Häromdagen spreds filmen som visade att den japanske journalisten Kenji Goto dödats, nu bekräftas alltså att också den jordanske piloten är död.

Jordanien ingår i den USA-ledda koalitionen som flygbombar IS fästen i Syrien och Irak. Jordanien har lovat att hämnas pilotens död.

Under tisdagkvällen kom besked från Jordanien att man under morgondagen kommer att avrätta den irakiska kvinnan Sajida al-Rishawi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".