En tiggare i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.

Norge: Gör det kriminellt att ge till tiggare

Ska kunna dömas om man ger mat eller logi
1:32 min

Norge vill straffa den som hjälper en tiggare. I ett nytt lagförslag vill den norska regeringen att det ska bli möjligt att lagföra både tiggare och den som hjälper tiggare.

Den norska regeringen vill införa ett nationellt tiggeriförbud. Sedan förra året är det tillåtet för enskilda kommuner att införa ett tiggeriförbud.

I lagförslaget som nu är ute på remiss vill man straffa organiserat tiggeri med upp till ett års fängelse. Men även den som hjälper en tiggare med exempelvis mat eller ett bidrag till logi kan komma att dömas, skriver norska medier.

Statssekreterare Vidar Brein-Karlsen i Fremskrittspartiet FRP säger till NRK att han är medveten om att lagen även kan komma att slå mot dem som bara vill hjälpa till, men han anser att lagen är nödvändig för att motverka att människor aktivt hjälper tiggare.

Flera oppositionspartier uttrycker kritik mot lagförslaget. Bland annat socialdemokratiska Arbeiderpartiet. Partiledaren Jonas Gahr Støre säger till NRK att den nuvarande lagstiftningen är tillräcklig som förbjuder människohandel och organiserad kriminalitet. Men att erbjuda en person en kopp choklad eller en måltid är inte organiserad kriminalitet.

Johannes Heggland, tillförordnad generalsekreterare i Kyrkans stadsmission, säger till NRK att lagförslaget är direkt riktat mot den grupp fattiga som kommit tillresta från Rumänien. Han anser inte att kriminalisering av fattiga är rätt väg att gå. Utan sociala problem borde istället angripas med sociala hjälpmedel, och Norge är ett rikt land som har dom möjligheterna, säger han.

– Vi bör angripa sociala problem med sociala verktyg. Och Norge är ett rikt land och här finns det möjligheter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".