IVF-behandling
IVF-behandling. Foto: Sang Tan

Gener från tre föräldrar kan tillåtas i England

"Det är ett djärvt steg"
1:59 min

Storbritanniens parlament har röstat igenom ett förslag som innebär att landet blir det första i världen att tillåta en ny typ av provrörsbefruktningar där genetiskt material kommer från tre personer.

Barn som kommer till världen genom tekniken, som syftar till förebygga svåra ärftliga genetiska sjukdomar, skulle därför ha tre biologiska föräldrar. 

Storbritanniens folkhälsominister Jane Ellison uppmanade underhuset under en debatt på tisdagen att ta "ett djärvt steg" för att tillåta den nya typen av IVF-behandlingar som hon hävdade innebar ett ljus i tunneln för många drabbade.

IVF-behandlingar innebär att ägg tas ur en kvinna och befruktas i ett provrör innan det sätts tillbaka in i livmodern. Det är en redan vanlig teknik för att hjälpa par som kämpar med barnlöshet. Men den nya tekniken syftar till att byta ut de så kallade mitokondrierna i cellen, som står för cellens energiproduktion.

Tekniken utförs med hjälp av ett donatorägg och görs för att få bort mitokondrier som bär på genetiska sjukdomar.

– Donatoräggen töms på sina kärnor. Sedan tar man ägg ifrån kvinnan som bär på sjukdomen och tömmer dem. Kärnan från kvinnan med de sjuka mitokondrierna petar man in i det donerade ägget och på så sätt har man gjort ett mitokondriebyte, säger Charles Hanson, docent i reproduktionsgenetik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Mitokondrierna innehåller likt cellkärnan arvsmassa och tekniken syftar till att förebygga ärftliga genetiska sjukdomar. Sjukdomar som är ovanliga men samtidigt svåra och kan i många fall leda till döden.

I dag är inte tekniken fullt testad och det är inte klart när behandlingen skulle kunna användas i praktiken. En brittisk studie från i somras kom fram till att det skulle vara möjligt inom två år, skriver BBC.

Inför omröstningen i parlamentet höjdes dock en del kritiska röster. En del hänvisade till att det fortfarande inte är klart huruvida tekniken är säker, andra har hävdat att det är ett första steg mot genetiskt designade barn.

Eftersom ägget som befruktas är sammansatt från två olika kvinnor innebär de eventuella barnen skulle ha tre biologiska föräldrar. Arvsmassan från den tredje föräldern skulle dock bara vara den i mitokondrierna, vilket är en väldigt liten del av det totala genetiska materialet. Det handlar om ett tiotal gener i mitokondrierna, jämfört med över 10000 gener i kromosomerna som finns i cellkärnan.

– Rent strikt kan man säga att man får gener ifrån tre föräldrar, men i det totala så drunknar de (generna i mitokondrierna) bland alla de andra generna som kommer via kromosomerna, säger Charles Hanson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".