Två poliser framför en polisbil. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT.
"Vi är i början av utredningen", säger polisen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stor polisrazzia i Stockholms län - flera gripna

"Misstänkta för grovt bedrägeri mot Arbetsförmedlingen"
1:55 min

Vid en omfattande ekobrottsrazzia mot grovt organiserad brottslighet i går kväll greps ett antal personer, misstänkta för grova bedrägerier mot Arbetsförmedlingen i Stockholms län. Enligt källor till Ekot finns bland de misstänkta person med hög ställning inom den syrisk-ortodoxa kyrkan.

Lars Byström, presstalesperson inom Stockholmspolisen sammanfattar insatsen.

– Den har gett resultatet att vi har frihetsberövat ett antal personer och de är misstänkta för grovt bedrägeri mot Arbetsförmedlingen och en person är misstänkt för grovt bokföringsbrott och skattebrott.

Hur pass omfattande är den här insatsen?

– Den är tämligen omfattande. Vi har gjort tillslag på ett antal adresser, främst i de södra länsdelarna och sedan har vi gjort efterföljande husrannsakningar på en del ställen, säger Lars Byström.

Under flera års tid har myndigheter jobbat tillsammans för att komma åt den grova organiserade brottsligheten. Polisen samarbetar med bland andra Skatteverket, Försäkringskassan, Ekobrottsmyndigheten och Arbetsförmedlingen.

I september dömdes 16 personer i det så kallade Södertäljenätverket till långa fängelsestraff för bland annat dubbelmordet på en fotbollsspelare och hans bror. Som en ytterligare del i den här insatsen mot grov organiserad brottslighet har man nu också gripit ett antal personer i går kväll.

En av de personer som greps har, enligt källor till Ekot, en tung position inom den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige. Han misstänks för grovt bedrägeri.

En del av brottsligheten har kopplingar till hans ställning inom kyrkan. Genom sin position har han kunnat lura Arbetsförmedlingen på miljonbelopp genom fejkade anställningar.

– Nu är vi i början på en tämligen stor utredning så nu vidtas de sedvanliga åtgärderna med förhör och så vidare. Så får vi se hur man går vidare med utredningen av de här brotten, säger Lars Byström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".