Sandviks vd Olof Faxander. Foto: Lars Pehrson/TT.
Sandviks vd Olof Faxander. Foto: Lars Pehrson/TT

Fallande oljepris kan vara bra och dåligt

"Kan vara positivt för Sandvik"
1:44 min

Flera stora oljebolag skär nu ned kraftigt på sina investeringsplaner, efter oljeprisfallet. Det kan också beröra svenska storföretag.

Alfa Lavals vd Lars Renström påpekade i samband kvartalsrapporten släpptes på tisdagen att bara 4 procent av Alfa Laval riktar sig mot olje- och gasindustrin, men han uppskattade nedgången till 25 procent sista kvartalet förra året, och ville ge någon exakt prognos för framtiden. 

Oljepriset har ju fallit kraftigt sedan i somras, från lite drygt hundra dollar per fat för nordsjöoljan, till nu ungefär 55 dollar. Prisraset sätter givetvis djupa spår i oljebolagens intäkter, och nu kommer också allt fler rapporter om hur de stora bolagen skär ned på investeringar. 

I förra veckan sa Royal Dutch Shell att investeringsplanerna kapas med 15 miljarder dollar, alltså ungefär 125 miljarder kronor, de närmaste tre åren, medan ConocoPhillips för andra månaden i rad skar ned sin budget för investeringar, nu minskade den med ytterligare 2 miljarder dollar. 

Å andra sidan för Alfa Lavals del, kan ju oljeprisraset leda till att andra affärsområden får mer order, exempelvis sa Lars Renström att rederinäringen nu får mer pengar att satsa på investeringar, något som kan gynna Alfa Laval. 

Ett annat storbolag som säljer mot olje- och gasindustrin är Sandvik. Enligt vd:n Olof Faxander avvaktar de kunderna med investeringar till följd av oljeprisfallet. Han påpekar å andra sidan att det bara är 8 procent av Sandviks verksamhet som är riktad direkt mot den industrin, och menar att oljeprisfallet istället kan bli positivt för Sandvik. 

– Blir det här en stor pådrivare av världsekonomin har det en positiv effekt  för Sandvik och efterfrågan av våra produkter. Om global tillväxt ökar är det väldigt gynnsamt för Sandvik-koncernen, säger Olof Faxander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".