En av de två dödsdömda som hängdes i gryningen på onsdagen var irakiskan Sajida al-Rishawi (till vänster). Hon dömdes till döden av jordansk domstol 2006 för sin inblandning i ett trippelbombdåd som tog 60 människors liv i huvudstaden Amman. Till höger: Jordanier uttrycker sin sorg och ilska över den dödade Jordanske piloten.
En av de två dödsdömda som hängdes i gryningen på onsdagen var irakiskan Sajida al-Rishawi (till vänster). Hon dömdes till döden av jordansk domstol 2006 för sin inblandning i ett trippelbombdåd som tog 60 människors liv i huvudstaden Amman. Till höger: Jordanier uttrycker sin sorg och ilska över den dödade Jordanske piloten. Foto: TT/AP/Jordansk tv

Jordanien svarar IS med avrättning

Jordanien har avrättat två islamistiska extremister som svar på Islamiska statens, IS mord på en jordansk stridspilot. Det uppger en jordansk säkerhetskälla för AFP.

En av de två dödsdömda som hängdes i gryningen på onsdagen var irakiskan Sajida al-Rishawi. Hon dömdes till döden av jordansk domstol 2006 för sin inblandning i ett trippelbombdåd som tog 60 människors liv i huvudstaden Amman. Regeringen i Amman hade tidigare erbjudit IS att frige henne i utbyte mot den tillfångatagne stridspiloten Moaz al-Kasasbeh.

Den andre avrättade var irakiern Ziyad Karboli som 2008 dömdes för mord på en jordanier och planer på terrordåd.

Tidigare hade källan sagt att en grupp jihadister skulle börja avrättas som svar på mordet. Reaktionerna blev starka både i Jordanien och internationellt sedan IS publicerat en video som sägs visa hur en piloten bränts till döds.

"Jordaniens svar får jorden att skälva", sade informationsminister Mohammed Momani i jordansk tv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".