Torkild Strandberg, Linda Nordlund och Jan Björklund. Foto: TT.
Torkild Strandberg, Linda Nordlund och Jan Björklund. Foto: TT.

Nytt flyktingutspel splittrar Folkpartiet

"Det är väldigt beklämmande"
2:42 min

Flyktingpolitiken fortsätter att splittra Folkpartiet. Ledande folkpartister föreslår i dag att flyktingmottagandet ska begränsas. Det behövs ett tak, anser Torkild Strandberg, kommunalråd i Landskrona och ledamot i partistyrelsen.

– De nivåer som är nu klarar inte vi. Vi vill vända på kakan och istället för att staten ska besluta om hur många som ska komma till Sverige och att kommunerna sedan har att verkställa och sköta integrationen, måste det här bygga på en överenskommelse där kommunerna talar om vad som är möjligt att genomföra på ett humanistiskt och bra sätt, säger Torkild Strandberg.

På vilket sätt ska man kunna bestämma att färre ska söka sig till Sverige?

– Vilka beslut som staten ska fatta, det är inte jag personen att kunna tala om.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos, som presenterades igår, förväntas omkring 90 000 asylsökande komma till Sverige i år. De fyra folkpartisterna, varav tre sitter i partistyrelsen, som skriver på DN debatt idag, kan inte precisera hur mycket flyktingmottagandet bör minska eller hur det skulle gå till. Men debattartikeln väcker starka reaktioner inom Folkpartiet.

"I dag skäms jag över mitt parti", skriver Linda Nordlund, ordförande i Liberala ungdomsförbundet, på Twitter nu på morgonen. Hon avvisar tanken på att sätta ett tak för flyktingmottagandet.

– I dag ser vi att världen brinner, människor flyr från folkmord i krigets Syrien. Att i det läget säga att vi ska stänga gränsen för att kommunerna inte är tillräckligt väl rustade, det tycker jag är väldigt beklämmande att det ska liberaler som för fram. När Folkpartiet går samma väg som kristdemokrater och moderater, då har vi inte längre något existensberättigande som parti.

Frågan är högst aktuell inom partiet. På landsmötet i höst ska folkpartisterna enas kring en ny integrationspolitik. Nyligen föreslog en arbetsgrupp, med stöd av partiledaren Jan Björklund, bland annat språkkrav för medborgarskap, tuffare försörjningskrav för anhöriginvandring och att jobb ska vara ett krav för att få  permanent uppehållstillstånd de första åren.

Men något tak för mottagandet vill inte heller Jan Björklund se. Istället betonar han att asylrätten måste värnas.

– Men ska det fungera så måste vi göra en radikal omläggning av svensk integrationspolitik, så att när människor väl kommer till Sverige ska de snabbare komma i jobb och egen försörjning, i stället för att tvingas leva på bidrag och i utanförskap.

Det finns de i ditt parti som reagerat väldigt starkt på de här åsikterna på DN Debatt i dag. Vad tycker du om den här typen av resonemang inom Folkpartiet?

– Jag tycker att den här debatten måste föras, det har varit locket på mycket av integrationsdebatten under bra många år. I ett fritt och öppet debattklimat måste man få framföra detta, säger Jan Björklund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".