Storbankerna gör storvinster för 2014
Foto: TT

Storbankerna gör storvinster för 2014

”Det är problematiskt när räntan är noll”
1:45 min

Handelsbanken var i dag sist ut av storbankerna att redovisa sitt resultat och banken gjorde det bästa rörelseresultatet någonsin med en vinst på över 19 miljarder kronor.

Men det är inte bara uppåt för de fyra storbankerna när man summerar 2014. De fortsätter dock att vara vinstmaskiner som drar in miljarder.

Sett till helåret har Handelsbanken, Swedbank, SEB och Nordea alla ökat sina rörelsevinster från redan höga nivåer. Men Handelsbanken och även Swedbank har alltså lägre vinst sista kvartalet jämfört med för ett år sedan.

När det gäller räntenettot, alltså skillnaden mellan in- och utlåningsräntan, så har det för flera av bankerna ökat, men inte särskilt mycket. Just nu är räntorna hårt pressade.

Men på Villaägarnas riksförbund tycker man ändå att bankerna tjänar för mycket på bolånen.

– Ja, vi ser i dag att om ett hushåll har ungefär 1,7 procent i bolåneränta, så är ungefär 40 procent av det ren vinst för banken, så kallad nettomarginal, och det är en historiskt hög siffra,  säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarna.

– Räntorna kommer förr eller senare gå upp och då ska det bli väldigt spännande att se om marginalerna kan minska igen. Skulle de ligga kvar på en hög nivå, så kommer de göra ännu högre vinster. Och även om jag gillar att vi har banker som lånar ut pengar till våra medlemmar, så tycker vi inte att det är rimligt med så höga vinster som vi har i dag.

Alla de fyra storbankernas aktieägare kan se fram emot höjda utdelningar. Swedbank, SEB och Nordea höjer utdelningen och Handelsbanken ger sina aktieägare en extrautdelning. Och det är Daniel Liljeberg på Villaägarna kritisk till.

– Jag ska inte säga att det är stötande men det är problematiskt när räntan är noll och hushållen sparar pengar så får de noll i ränta, men de som sparar i aktier får en mycket fin avkastning, säger Liljeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".