Barn håller upp bild på Muaz al-Kasasbe som mördats av terrorgruppen IS. Foto: Nasser Nasser/AP.
"Vi är alla Muaz", står det på bilden av piloten som barnet håller upp. Foto: Nasser Nasser/AP.

Upprörda känslor i Jordanien efter IS-mordet

"Kommer be kung Abdullah om hämnd"
1:42 min

Reaktionerna är starka i Jordanien efter att den 26-årige piloten Muaz al-Kasasbe bränts ihjäl av Islamiska Staten. I morse avrättades två al-Qaida fångar som hämnd i Jordanien och nu väntar alla på kung Abdullahs nästa drag för att hämnas mot IS.

– Att bränna någon så, i en bur! säger Osama Badran, en 51-årig företagare som bor i närheten av huvudstaden Amman.

Han tror inte att människor i Jordanien har varit så starkt kritiska till terrorgruppen Islamiska staten förut. Många tänkte nog att det bara var rättstrogna muslimer, enligt Badran. Men efter mordet på piloten är folk rasande.

– Det här är inte islam, inte alls, säger Badran.

Nu vill folk ha hämnd, förklarar han. Och han är inte ensam. Det har redan ägt rum flera demonstrationer i Jordanien där folk har krävt att militären ska agera.

Jordanien har redan avrättat två al-Qaidakrigare tidigt imorse. Det handlar om två irakier, som kopplas till al-Qaida, som avrättades genom hängning.

Nu, säger Badran, väntar alla på vad kung Abdullah, som redan har fördömt mordet, ska göra när han landar i Amman senare ikväll. Badran säger att han kommer att åka dit, precis som många andra människor.

– Vi kommer att möta kung Abdullah, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att möta honom på flygplatsen, och be honom om hämnd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".