Delad bild: Hanna Håkansson, riksordförande för Liberala studenter samt Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet. Foto: Pressbild samt TT.
"Det är viktigt att lyfta på alla stenar", säger Hanna Håkansson. Foto: Pressbild samt TT.

Kräver att FP-ledningen ställer sina platser till förfogande

"Har varit väldigt olyckliga utspel"
1:14 min

Folkpartiets studentförbund, Liberala studenter, kräver i dag att Folkpartiledaren Jan Björklund - och den övriga partiledningen - ska ställa sina platser till förfogande inför landsmötet i höst.

– Folkpartiet har gjort sitt näst sämsta val genom historien. Och i samtliga val där den nuvarande ledningen har lett partiet så har Folkpartiet gått bakåt. Det är väldigt glädjande att vi nu går in i ett förnyelsearbete, som har aviserats, men det är viktigt att lyfta på alla stenar i det förnyelsearbetet, säger Hanna Håkanson, som är ordförande för Liberala studenter.

Den senaste tidens omdebatterade integrationsförslag från Folkpartiet är ett skäl till att studentförbundet nu väljer att säga att hela partiledningen ska ställa sina platser till förfogande.

– Det spelar stor roll. Jag tycker att det har varit väldigt olyckliga utspel, där man på ett ganska dramatiskt sätt har gett avkall på vissa liberala kärnvärden och valt att försämra situationen för en redan väldigt utsatt grupp som flyktingar är. Det tycker inte vi är att förnya partiet, utan snarare att gå bakåt, säger Hanna Håkanson.

Jan Björklund har ju själv sagt att han vill sitta kvar och delta i förnyelsearbetet och partistyrelsen verkar ha gett honom förtroende. Hur ser du på det?

– Det måste ju vara upp till landsmötet att besluta vem det är som är bäst lämpad att leda partiet, och när vi går igenom allting och förnyar politiken, så måste vi även kunna vara öppna för frågan om vem som är bäst lämpad att föra fram det nya Folkpartiet, säger Hanna Håkanson.

Vem tycker du är bäst lämpad att föra fram det nya Folkpartiet?

– Jag vill inte alls låsa mig till någon person i dagsläget, utan det är viktigt att vi kan ha en öppen process kring detta inför landsmötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".