Polska fiskare trotsar torskförbudet

Omkring 500 polska fiskekuttrar stävade på onsdagsmorgonen ut på Östersjön för att fiska torsk. Det är andra gången på kort tid som polska fiskare ignorerar torskfiskeförbudet.

– Vi vet att vi bryter mot EU:s orättvisa regler, säger de polska fiskarna.

Hela 95 procent av de polska yrkesfiskarna deltar i protestaktionen. 500 polska fiskekuttrar fiskar i dag torsk i Östersjöns östra delar trots att det är förbjudet med torskfiske där från den första maj.

”Innen annan utväg”
– Det är trist att uppmärksamma ett år i EU på det här viset men vi har ingen annan utväg, säger de protesterande fiskarnas representant. Tillsammans är vi starka och vi är inte rädda för ekonomiska straff. Regeringen gör inget för att hjälpa oss.

Tidigare har förbudet mot att fånga Östersjöns mest attraktiva fisksort gällt två månader från den 15 juni. I december i fjol förlängde EU-kommissionen förbudet från två till fyra och en halv månad.

Öst-västlig konflikt
Det förlängda förbudet gäller enbart i Östersjöns östra delar, det vill säga i polackernas fiskevatten och det är detta konflikten gäller. Det är de nya medlemsländerna Polen och de baltiska staterna som drabbas hårdast av den ändrade bestämmelserna.

För en dryg vecka sedan kom maltesaren Joe Borg, EU:s kommissionär för fiskeri- och havsfrågor, till Gdynia för att tala de polska fiskarna till rätta. Han åkte tillbaka till Bryssel med oförrättat ärende. Torskkriget i Östersjön har fått en öst-västlig dimension.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se