Aktivisten Ahmed Douma är en av de 230 som döms till livstids fängelse i Egypten. Foto: Mohammed El-Raaei/AP.
Aktivisten Ahmed Douma är en av de 230 som döms till livstids fängelse i Egypten. Foto: Mohammed El-Raaei/AP.

Aktivister i Egypten dömda till livstid

Ekots Johan-Mathias Sommarström om domarna
1:30 min

I Egypten har 230 personer dömts till livstids fängelse för våldsamheter mot säkerhetsstyrkor i samband med att den förre presidenten Hosni Mubarak avsattes 2011. Bland de dömda finns en av de ledande aktivisterna, Ahmed Douma, som redan avtjänar ett treårigt straff i fängelse.

Douma blev känd under protesterna mot den förre presidenten Mubarak men deltog också i protester mot Mubaraks efterträdare, den islamistiske presidenten Mohammed Morsi.

Domen är den strängaste hittills mot de sekulära aktivister som demonstrerade på Tahrirtorget i centrala Kairo i februari 2011 och som till sist förmådde den förre diktatorn Mubarak att avgå.

Tidigare har ett stort antal anhängare till den störtade presidenten Mohammed Morsi dömts till hårda fängelsestraff eller dödsstraff för inblandning i demonstrationer och våldsamheter.

Domaren som utfärdade straffen i dag är samma domare som tidigare dömde tre al-Jazeerajournalister till fängelse för att ha smutskastat Egypten och intervjuat medlemmar ur Muslimska brödraskapet, en organisation som har stämplats som en terrorgrupp av det nya styret i Egypten.

Al-Jazeera journalisterna dömdes för bland annat samröre med terrorister. Tidigare i veckan dömde samma domare 183 anhängare till den störtade presidenten Morsi till dödsstraff för inblandning i attacken mot en polisstation 2013 då 15 poliser dödades.

Attacken mot polisstationen utanför Kairo tros ha varit vedergällning för säkerhetsstyrkornas brutala rensning av Morsianhängares protestläger i Kairo, en aktion som kostade flera hundra islamistiska demonstranter livet.

Egypten har fått hård kritik från omvärlden och människorättsorganisationer för ett stort antal dödsdomar mot medlemmar i Muslimska brödraskapet och för att ha begränsat yttrandefriheten kraftigt, inte minst under den nuvarande presidenten Abdel Fatah al Sisi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".