Prinsessan Madeleine på besök i Gävle. Leif Eriksson, kanalchef på P4 Gävleborg. Foto: TT/Sveriges Radio.

P4-chefens kritik mot Hovet

Leif Eriksson: Känns otidsenligt
3:26 min

Sveriges Radio Gävleborgs kanalchef Leif Eriksson kallar prinsessan Madeleines senaste besök i Gävle för ”närmast amatörmässigt”. Han är kritisk till att prinsessan aldrig ställer upp på intervjuer.

Läs Leif Erikssons öppna brev till hovet här

– Prinsessan har satt i system att undvika medier. Hon har undvikit det vid samtliga officiella besök i länet. Jag tycker att det inte är det uppdrag hon har. Hon tillhör statsskicket, hon tillhör kungahuset, hon är avlönad av skattebetalarna och hon har makt. Dessutom har hon ett uppdrag i sin roll som prinsessa, säger Leif Eriksson. 

Enligt Leif Eriksson så finns inte ett enda ljudklipp med prinsessan i P4 Gävleborgs arkiv. Det här är anmärkningsvärt, tycker han, speciellt med tanke på att prinsessan Madeleine är hertiginna av Hälsingland och Gästrikland.

– Hon har aldrig ställt upp på intervjuer. Vi ska kunna ställa lyssnarnas och medborgarnas frågor till henne.  Hon fick ju ett hertigdöme här och vi är intresserade av att fråga henne vad hon anser om hur det ska kunna betyda något i praktiken, eller är det bara en titel för henne. Kan det betyda något för näringslivet eller turismen? Hur ser hon på länet och på utvecklingen här? Det är frågor som vi inte ens har fått möjligheten att ställa, säger Leif Eriksson.

Kan inte hon bestämma själv om hon vill eller inte vill? Varför ska du kräva det?

– Det är det som är min poäng. Jag tycker inte att hon kan det. Hon ingår i statsskicket, hon har blivit uppfostrad till en offentlig person. Hon är en del av Kungahuset och har dessutom en särskild ställning på grund av att hon är hertiginna. Att hon själv då höjer sig över all bevakning, alla samtal, alla möjligheter och frågor känns väldigt otidsenligt 2015, säger han.

Hovets informationschef Margareta Thorgren har varit i kontakt med Leif Eriksson under kvällen och säger till Ekot att de båda kommer att prata mer under morgondagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".