Bilden illustrerar polis vid avspärrning
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Polisen: Bedrägerierna slår mot redan utsatta

"Risk att insatserna uteblir"
2:44 min

Sju personer sitter anhållna misstänkta för grova bedrägerier mot arbetsförmedlingen efter en razzia i Stockholms län i går kväll. Det här handlar om en form av systemhotande brottslighet, enligt kommissarie Johan Thornberg.

– Det är framför allt att de som är tänkta att få insatser i form av olika resurser. Det är risk att de insatserna uteblir, eftersom pengarna går till annat än det är tänkt från början, det vill säga till organiserad brottslighet, säger Johan Thornberg.

Insatsen igår kväll i Södertälje och Botkyrka kommuner ingår i den omfattande satsning mot organiserad brottslighet som pågår i Södertälje sedan 2010. Till en början var satsningen tydligt riktad mot våldsbrottslighet. Men vid de senaste större tillslagen har det i stället handlat om ekonomisk brottslighet, och brottsligheten har varit riktad mot myndigheter.

Bland de sju som nu anhållits finns en person som har en tung position inom den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige. Han ska också genom sin ställning ha bidragit till att göra det misstänkta bedrägeriet möjligt. Mannen nekar till brott.

Johan Thornberg vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att de i flera utredningar sett att personer som har arbetat sig till viktiga positioner och byggt upp ett förtroende i det lokala samhället sedan missbrukar detta.

– I den här positionen så missbrukas det förtroendet till egen fördel och de i sin närmsta omgivning. Eftersom de får en fördel av det så är det någon som måste bekosta det, bland annat kan det vara personer med särskilda behov och i många fall i allmänhet skattebetalarna.

I gårdagens razzia gäller misstanken alltså att Arbetsförmedlingen och i viss mån även Försäkringskassan blivit lurade på pengar som betalats ut till föreningar och personer för anställningar som i själva verket var fejkade. Enligt uppgifter till Ekot kan det röra sig om miljonbelopp.

Två anställda vid Arbetsförmedlingen misstänks för medhjälp till bedrägeriet. Joel Isensköld är säkerhetschef där.

– Det vi har gjort som åtgärd, det är att vi har avskilt dem från deras ordinarie arbetsuppgifter i avvaktan på vad utredningen kommer att visa, säger han.

Hur påverkar det här förtroendet på arbetsförmedlingen?

– Jag kan inte sia om det i dagsläget. Det jag kan säga är att det givetvis är väldigt olyckligt när sådant här sker.

– Det är ju inte fråga om att någon har missbrukat ett bidrag här och där, utan det här är ju satt i systematik. Vi får avvakta och se vad utredningen kommer att säga och sen får vi ju göra ett ställningstagande och se vilka åtgärder vi behöver vidta generellt sett, baserat på det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".