Cecilia Wikström. Foto: EU-parlamentet.
Cecilia Wikström. Foto: EU-parlamentet.

Tunga EU-politiker: Dublinförordningen har havererat

"Dags att börja diskutera andra alternativ"
1:49 min

Systemet med att asylsökande ska prövas i det första EU-landet de kommer till har slutat fungera, menar tunga EU-politiker. Registreringen sker inte som den ska, fingeravtryck tas inte och majoriteten av dem som exempelvis kommer till Italien tillåts resa vidare norrut till Tyskland och Sverige.

Fakta: Dublin­förordningen – så fungerar det

EU-parlamentets förhandlare när det gäller Dublinförordningen, Cecilia Wikström (FP), menar att systemet har havererat och uppmanar EU:s regeringar att ompröva hela systemet.

– Man får väl säga sanningen på något sätt, att Dublinförordningen är satt ur spel idag, säger hon.

En av dem som inte fått sina fingeravtryck registrerade i Italien är Hisham från Syrien.

– Jag sa till den italienska polisen att jag inte ville lämna mina fingeravtryck - för jag ville resa vidare till Sverige - och de sa att det var ok, berättar Hisham.

Han är en av över 170 000 båtflyktingar på Medelhavet förra året, som räddades av den italienska flottan. En majoritet av dem valde att resa vidare norrut till framfört allt Tyskland och Sverige - som idag tar emot nästan hälften av alla asylsökande i Europa.

Eftersom Hishams fingeravtryck inte finns registrerade så går det inte att bevisa att han, och många med honom, rest in i EU via Italien.

– Det här handlar om bevisning, säger Martin Lindén, enhetschef på Migrationsverket.

– Det största antalet kommer via södra Europa. Kommer de inte in i databasen där är det svårt att hävda att ett annat land skulle vara ansvarigt, säger han.

Antalet asylsökande som inte finns i EU:s fingeravtrycksregister, Eurodac, blir allt större. 2013 kom det drygt 50 000 asylsökande till Sverige, av dem var strax under 11 000 så kallade Dublinfall.

Förra året ökade antalet asylsökande till över 80 000, men trots det var antalet konstaterade Dublinfall detsamma: 11 000.

– Det här visar att systemet inte fungerar, det är dags att börja diskutera andra alternativ, säger Cecilia Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".