"Vi är alla Muaz", står det på affischer i Jordanien. Foto: Nasser Nasser/AP.
"Vi är alla Muaz", står det på affischer i Jordanien. Foto: Nasser Nasser/AP.

Mördade pilotens pappa kräver hämnd

"Ska slå till mot den här kriminella organisationen"
1:48 min

Jordaniens kung har återvänt hem från en resa i USA efter att extremistgruppen IS spridit en video som sägs visa hur en jordansk stridspilot bränns till döds. Många i Jordanien kräver hämnd, bland dem finns pappan till den döde piloten, och kung Abdullah utlovar ett kraftigt svar mot IS.

I morse hängdes två fängslade dömda irakier med kopplingar till al-Qaida, det ses som ett direkt svar på mordet på piloten.

– Jag hoppas att staten ska utkräva en kraftig hämnd för Muaz blod, säger stridspilotens pappa, Safi al-Kasasbeh, till tv-kanalen al-Arabiyya.

– Jordanien och alliansen mot IS ska slå till mot den här kriminella organisationen som inte har något gemensamt med islam, fortsätter pappan.

Piloten kommer från en inflytelserik sunniklan i Jordanien. Att 26-åringen verkar ha bränts ihjäl fördöms av en rad ledare och religiösa auktoriteter. Al-Azharuniversitetet i Kairo anses vara en av de viktigaste institutionerna inom sunniislam.

Idag har den högsta imamen där sagt att den brutala metoden att bränna piloten levande inte är förenlig med islam och att IS bör straffas med döden, korsfästning eller att få lemmar avhuggna. Det är ett ovanligt hårt uttalande från al-Azhar.

När Jordaniens kung Abdullah återvände hem idag mötte han ledningen för armén. Efter mötet utlovade han ett kraftigt svar mot IS, skriver AFP.

– Martyrens blod kommer inte att vara förgäves, sa Abdullah, enligt AFP.

Jordanien har varnat för att hämnden mot islamiska staten kommer att liknas vid en jordbävning. Idag sa en talesman för regeringen att man kommer att utöka samarbetet med den internationella koalitionen mot gruppen som kallar sig islamiska staten.

Medan EU:s utrikeschef beklagar att den jordanske piloten dödats kritiserar hon Jordaniens svar, att hänga en manlig och en kvinnlig fånge, bägge med kopplingar till al-Qaida. Hon säger också att EU är motståndare till dödsstraff och inte tror att kollektiv bestraffning fungerar i avskräckande syfte.

I Jordanien har chockade demonstranter idag krävt hämnd mot IS samtidigt som sorgetält satts upp för att be för den döde piloten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".