Den militanta islamistgruppen har vuxit de senaste åren.
Den militanta islamistgruppen har vuxit de senaste åren.

Ökat tryck på Boko Haram

Omkring 200 Boko Haram-krigare ska ha dödats
1:23 min

Trycket ökar på extremistgruppen Boko Haram i Nigeria. Gruppen har drivits tillbaka från ett av sina starkaste fästen efter att flygvapen och militär från Tchad inlett en offensiv mot Boko Haram, minst 200 extremister ska ha dödats enligt militären.

Nu har också Tchad sig in i striden mot extremistgruppen Boko Haram. Tillsammans med nigerianska flygvapnet inledde Tchad i helgen en flygoffensiv och bombade mot fästen i nordöstra Nigeria, där Boko Haram är starka.

Enligt talespersoner från Tchads armé har militären nått framgång. Man ska nu helt ha tagit över kontrollen över staden Gambaru som hållits i månader av extremisterna. 

Omkring 200 Boko Haram-krigare ska ha dödats i strider- och luftattacker enligt militäruppgifter, siffrorna kan inte bekräftas av oberoende källor.

Den militanta islamistgruppen har vuxit de senaste åren och kontrollerar nu ett område i Nigeria som är lika stort som Belgien. Området som ligger nära både Tchad och Kamerun ska vara början till den islamiska stat som gruppen vill inrätta, där västerländsk undervisning är förbjuden.

Gruppen ligger bakom en lång rad makabra dåd i framförallt Nigeria. Bland annat kidnappningen av omkring 300 skolflickor förra året. Och för bara några veckor sedan utförde de en massaker på flera hundra människor i staden Baga.

Flera ledare i Afrikanska unionen diskuterar idag om de ska delta i offensiven mot Boko Haram.

Samtidigt har extremistgruppen svarat på gårdagens attack. De tog sig in i den kamerunska staden Fotokol men drevs tillbaka efter några timmar av militären, rapporterar  nyhetsbyrån Reuters. Enligt säkerhetskällor i Kamerun dödades över 100 människor i attacken mot staden, skriver nyhetsbyrån AFP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".