Demonstranter utanför det isländska parlamentet. Foto: Halldor Kolbeins/TT
Demonstranter utanför det isländska parlamentet. Foto: Halldor Kolbeins/TT

Allt fler islänningar för EU-medlemskap

Men regeringen antyder att den ska dra tillbaka ansökan
2:23 min

Islänningar blir allt mer positiva till ett möjligt EU-medlemskap, enligt en ny opinionsundersökning. Samtidigt är den EU-kritiska regeringen på väg att dra tillbaka Islands ansökan.

– Jag tycker att Island bör gå med i EU, eller åtminstone hålla fast vid ansökan och förhandla, säger filosofistudenten Elinborg Harpa Onundardóttir.

Hennes åsikt är ganska typisk här i Reykjavik. Här är de flesta för EU-medlemskap, visar veckans nya opinionsundersökning. Ute på isländska landsbygden finns däremot ett fortsatt massivt motstånd mot EU, liksom hos den nuvarande regeringen.
Totalt sett är fortfarande en majoritet av islänningarna, 53,8%, mot EU-medlemskap, men gapet mellan nej och ja har minskat kraftigt, från 27 procentenheter för två år sedan till knappt åtta procentenheter nu.

– Medan regeringen säger nej säger folket i ökande grad ja, säger Jón Steindór Valdimarsson, ordförande för Islands Ja-till-EU-rörelse. Jag tror faktiskt inte stödet för medlemskap har varit större sedan vi ansökte 2009, säger han.

Ansökan lämnades in när Island levde i ruinerna efter den väldiga bankkraschen som bland annat tvingade landet att söka nödhjälp hos valutafonden IMF. Men efter valet 2013 fick Island en ny EU-kritisk regering, som snart lade medlemskapsförhandlingarna på is.

Nu antyder regeringen att den snart ska lägga fram ett förslag om att formellt dra tillbaka ansökan.

Jón Steindór Valdimarsson talar om "förräderi" eftersom den nuvarande regeringen före valet lovade att folket skulle få avgöra den här frågan i en folkomröstning.

- Vi har blivit förrådda. Det är något som gör många människor rasande, att de inte håller sitt ord, säger Jón Steindór Valdimarsson.

Enligt den nya opinionsundersökningen är en majoritet av islänningarna för en folkomröstning om huruvida Island ska dra tillbaka sin EU-ansökan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".