Volontärerna Galina Markovna, Galina Kuzmenko och Tatjana Demjanenko hjälper till på sjukhuset i Dnipropetrovsk. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Volontärerna Galina Markovna, Galina Kuzmenko och Tatjana Demjanenko hjälper till på sjukhuset i Dnipropetrovsk. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Volontärer räddar civila i Ukraina

"Till och med strumporna kom från frivilliga"
2:15 min

Frivilliga har fått en avgörande betydelse för att klara situationen i Ukraina. Senaste dygnet dödades minst fyra civila när ett sjukhus besköts i den separatistkontrollerade staden Donetsk och flyktingströmmen från konflikten i östra Ukraina växer hela tiden.

– Jag tänkte inte ens efter, det var bara självklart att hjälpa de som nu kämpar för Ukrainas självständighet, säger Tatjana Demjanenko, som i vanliga fall är chef på ett mindre företag i Dnipropetrovsk väster om det område i östra Ukraina där den ukrainska arméns så kallade antiterroroperation pågår sedan i våras.

Nu sitter hon vid en dator i kontorsrummet som ligger alldeles innanför entrén till Metjnikovsjukhusets kirurgmottagning.

– Jag är här de dagar då många sårade kommit in, säger hon.

Så är det den här dagen efter hårda strider mellan de proryska separatisterna och den ukrainska sidan i och kring den viktiga järnvägsknuten Debaltseve, på gränsen till det separatistkontrollerade området.

Tatjana svarar i telefon när anhöriga ringer och undrar om just deras son eller man eller vän finns bland de sårade soldaterna på sjukhuset. Hittar hon inte namnet på sin lista hänvisar hon vidare till andra sjukhus.

I ett hörn av rummet sitter tre män i kamouflagekläder och dricker kaffe och äter smörgås. Volontärerna hjälper till med mat, sorterar medicin som skänkts från apoteken och lånar ut böcker.

Det senaste året har det blivit mycket tydligt hur illa skött den ukrainska militären länge varit. Och ju längre konflikten pågått i östra Ukraina - där de proryska separatisterna tagit kontroll över bland annat städerna Donetsk och Luhansk - desto viktigare har frivilliginsatserna blivit, också militärt.

Nu strider frivilligbataljoner tillsammans med inkallade soldater. Volontärer delar ut mat vid fronten, organiserar flyktingmottagandet och förser till och med de stridande med kläder.

– Vore det inte för volontärerna skulle vi inte klara oss, säger Igor Andruchov som bland annat var med och försvarade flygplatsen i Donetsk under ett par veckor i höstas - nu är den i separatisternas händer.

– Till och med strumporna och kalsongerna vi hade på oss där på flygplatsen kom från frivilliga, inte från staten säger han.

Eu:s utrikeskommissionär Federica Mogherini har vädjat till båda sidor om eldupphör i tre dygn - för att hjälpa civila ut ur stridszonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".