Man i östra Ukraina. Foto: Dominique Faget/AFP.
Foto: Dominique Faget/AFP.

Panikåtgärder från Ukrainas centralbank

Centralbanken i Kiev har i princip gjort upp med IMF om ett ökat stöd till det krigshärjade landet, vars valutareserv i princip är uttömd. Samtidigt avbryter banken valutastödköpen och chockhöjer styrräntan.

Paniken som präglar Ukrainas ekonomi, en följd av striderna med separatister i de sydöstra delarna av landet, håller i sig uppger Valeria Gontareva, Ukrainas centralbankschef, på en presskonferens i Kiev, rapporterar Reuters. Därav räntehöjningen, från 14 till 19,5 procent, som börjar gälla på fredag.

Syftet med att höja räntan är att motverka det enorma inflationstryck som skapats i den krigshärjade ekonomin. Gontareva tillägger att hon hoppas att landets regering ska ha gjort upp med IMF om ett nytt stödprogram i veckan.

Ukrainas BNP föll hårt i fjol, kanske med _7 procent. Ukraina har samtidigt förlorat kontrollen över kanske en åttondel av sin produktionskapacitet och en stor del av landets skattebas i och med separatisternas offensiv i de sydöstra delarna av landet och Rysslands annektering av Krim.

Samtidigt som räntan höjs meddelar Gontareva att centralbanken inte avser att fortsätta stödköpa den ukrainska valutan, hryvnjan. Fast någon flytande valutakurs är det inte frågan om, tillägger hon på pressträffen, rapporterar Reuters.

Stödköpen av hryvnja har under det gångna året har i princip tömt den ukrainska centralbankens valutareserv, som enligt beräkningar ligger på cirka 7,5 miljarder dollar (cirka 60 miljarder kronor). Det motsvarar cirka fem veckor av landets reguljära import.

Avbrutna stödköp kommer öka trycket nedåt på den ukrainska valutan, vars värde halverades i fjol. I januari har hryvnjans ras fortsatt ned till 16,73 hryvnja per dollar och det finns ännu mer fallhöjd, enligt bedömare.

På den grå valutamarknaden, där företag och hushåll faktiskt handlar i valutor, ligger kursen kanske 20 procent lägre.

Det kraftiga fallet för valutan skapar ett enormt inflationstryck i ekonomin, inte minst via dyrare import. Centralbanken i Kiev räknar med att inflationen i år kommer att uppgå till drygt 17 procent, enligt torsdagens prognoser.

I december uppmättes Ukrainas inflation i årstakt till 25 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".