Delad bild: Tomas Ramberg, Ekot och Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna. Foto: Sveriges Radio samt TT.
Foto: Sveriges Radio samt TT.

Ramberg: Det är gammal moderat politik

Moderaterna vill nu bli moderater i flyktingfrågan. Det är innebörden av Anna Kinberg Batras besked att partiet  kräver att flyktingar själva kan försörja sig och ha bostad för att få återförenas med sin make eller maka.

Partiet har nämligen haft den här ståndpunkten ända sen 2008. Den gången tvangs Moderaterna vika sig för de andra allianspartierna och införa så många undantag att kravet i praktiken fick marginell betydelse. Sen kom  Sverigedemokraterna in i riksdagen i valet 2010 och regeringen gick samman med Miljöpartiet om invandringspolitiken. Därmed trycktes M-kravet ännu djupare ner i den politiska malpåsen.

Men efter stora väljarförluster till SD plockar Moderaterna fram sitt försörjningskrav igen. Några tunga riksdagsledamöter testade reaktionerna genom att lägga en motion i riksdagen redan i höstas. Och i kölvattnet på Kristdemokraternas och Folkpartiets utspel i invandringsfrågan ställer sig också partiledningen bakom kravet och vill göra det till officiell M-politik igen.

Moderaterna driver alltså moderatpolitik igen och armkroken med Miljöpartiet är definitivt historia. Att de driver försörjningskravet är politiskt intressant eftersom det påverkar hur många flyktingar som kommer till Sverige. Eller "volymerna" som kodordet lyder i debatten.

Många kommer nu att hålla ögonen på vad som kommer härnäst från Moderaterna i den politiska fråga som verkar uppta allianspartierna. Anna Kinberg Batras migrationspolitik väger tungt i den dragkamp som nu pågår inom borgerligheten där Centerpartiet tydligast står fast vid alliansens gamla mer generösa invandringspolitik medan Kristdemokraterna och Folkpartiet i varierande grad vill slå till bromsarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".