USA:s utrikesminister John Kerry kliver av planet på Kievs internationella flygplats. Foto: Jim Watson/TT.
SA:s utrikesminister John Kerry kliver av planet på Kievs internationella flygplats. Foto: Jim Watson/TT.

Utländska ledare till Kiev - vill mäkla fred

"Har filat på någon form av fredsförslag"
1:52 min

De diplomatiska försöken att få slut på striderna i Ukraina intensifieras. I förmiddags kom den amerikanske utrikesministern John Kerry till Kiev, och nu är dessutom Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Francois Hollande på väg till Kiev.

Merkel och Hollande ska ha med sig ett förslag till fredsuppgörelse i den allt mer dödliga konflikten.

 – I flera dagar har Angela Merkel och jag arbetat på ett fredsförslag som kan accepteras av alla parter, sa Francois Hollande inför sin avfärd.

Samtidigt varnade den franske presidenten för en eskalering av det han kallade krig som kan bli ett totalt krig.

EU har beslutat om nya sanktioner mot ryska och ukrainska personer och företag, som anses bära skuld för den nuvarande situationen. Namnen har inte offentliggjorts än.

I Ukraina kommer varje dygn med nya höga dödstal. Enligt Kiev har 19 människor både civila och soldater dödats det senaste dygnet.

Men läkare, som intervjuats av journalister på plats i det värsta stridsområdet kring staden Debaltseve, säger att det rätta antalet är minst tre gånger högre.

Från de så kallade "folkrepublikerna Donetsk och Luhansk" har det inte kommit några tecken på villighet att avbryta den offensiv, som började för mer än tio dagar sedan.

När de senaste fredssamtalen kollapsade i Minsk var det för att separatistledarna ville rita om frontlinjen mot den som drogs vid avtalet i september i fjol. De kräver med ryskt stöd i ryggen att få behålla de områden de erövrat den senaste tiden.

Kiev ser det som bara början på en större offensiv som kan fortsätta långt in i Ukraina och vägrar föra en sådan diskussion. Istället har president Petro Porosjenko igen sagt att Ukraina är utsatt för en rysk storskalig aggression och bara om väst ger vapenstöd kan den stoppas.

I Kiev är förhoppningarna stora på att John Kerry inte bara ska erbjuda 15,4 miljoner dollar i ny humanitär hjälp till dem som drabbats av striderna i öster, utan också hjälp med nya typer av vapen.

I USA finns en opinion för att beväpna ukrainska armén med sofistikerade försvarssystem som radar, luftvärnsförsvar och drönare. Den ukrainska armén inte lika välutrustad som de ryskstödda separatisterna och de ryska styrkorna.  

Inne i utbrytarområdena finns flera bildbevis för att separatisterna inte bara har stöd av ryska militärer, men också försetts med det bästa ryska armén har att erbjuda, nya stridsvagnar och raketartillerisystem med stor precision.

Ukrainska soldater har klagat via volontärer att de i många fall inte ens har tillräckligt bra kikare, än mindre radarsystem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".