En tiggare i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.

Lagförslag om tiggeriförbud i Norge faller

Det norska Senterpartiet drar tillbaka sitt stöd för det omdiskuterade lagförslaget om tiggeriförbud i Norge. Det gör att förslaget faller, eftersom den norska regeringen inte har tillräckligt stöd i Stortinget, rapporterar NRK.

– Stortingsgruppen har bestämt att vi inte kommer stödja förslaget om ett tiggeriförbud, säger norska Centerpartiets gruppledare i Stortinget Marit Arnstad till telegrambyrån NTB.

Den norska regeringen var beroende av partiets stöd för att få igenom förbudet, som både gällde tiggeri och så kallad medhjälp till tiggeri.

– Att straffa medhjälp till tiggeri är inte acceptabelt. Det kan inte vara straffbart att ge folk kläder, mat och husrum, säger Marit Arnstad.

Hon understryker att det inte heller blir aktuellt att stödja ett nytt förslag, om den norska regeringen skulle lägga fram något sådant, skriver NRK.

– Jag kan inte se att vi skulle stödja ett förbud oavsett hur det utformas.

Redan när norska Senterpartiets landsmöte för två år sedan beslutade att stödja förslaget, så fanns delade meningar. Men en knapp majoritet var då positiva till ett förbud.

Kommunala förbud mot tiggeri är tillåtna i Norge sedan 2014, men i regeringens förslag handlade det alltså om ett nationellt förbud mot att bistå tiggare med husrum, respengar eller mat.

Ett års fängelse var föreslaget som maxstraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".