Jordanien slår till mot IS

Jordanien uppger nu att man utfört en rad flygräder mot terrororganisationen Islamiska staten. Offensiven kommer efter löften om att hämnas mordet på den jordanske pilot som IS brände ihjäl.

– Det jordanska flygvapnet har utfört räder mot positioner som hålls av Islamiska staten, säger en regeringskälla till nyhetsbyrån AFP.

Han vill inte gå på exakt var attackerna ägt rum utan hänvisar till ett pressmeddelande från militären som ska komma senare. Enligt en jordansk säkerhetskälla ska stridflygen ha slagit till någonstans i Syrien, rapporterar nyhetsbryån Reuters.

Jordanien deltar i den USA-ledda koalitionen mot Islamiska staten och landets flygvapen har tidigare utfört regelbunda attacker mot IS i Syrien. IS brutala avrättning av den 26-årige piloten Muaz al-Kasasbe har lett till ett kraftigt ökat stöd i Jordanien för hårdare angrepp mot terrorgruppen.

När videon där al-Kasasbe bränns till döds blev känd avbröt kung Abdullah sitt besök i USA och återvände hem. När han landade på onsdag svor han att Jordanien skulle hämnas pilotens död.

– Martyren Muaz al-Kasebes blod ska inte ha spillts förgäves, sa kungen, enligt AFP.

Kungens uttalande speglar den ilska som nu bubblar i Jordanien. På onsdagen pratade Ekot med Osama Badran, en företagare som bor i Jordanien. Han tror inte att människor i landet varit starkt kritiska till IS tidigare, många har snarare sett dem som rättstrogna muslimer. Men efter mordet är folk rasande, menar han.

– Det här är inte islam, inte alls, sa Osama Badran.

Flygangrepp i dag kommer dagen efter landet avrättade två fångar som hämnd för mordet på piloten. Vid gryningen på onsdagen avrättades en man och en kvinna med kopplingar till terrornätverket al-Qaida. Kvinnan som avrättades var redan dömd till döden efter att ha deltagit vid bombdåden mot hotell i Amman år 2005 då 60 personer dödades.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".