Barn
Foto: TT

Min pappa var alkoholist

"Jag fick ett jättestort kontrollbehov"
2:13 min

Ny forskning visar att barn med föräldrar som har missbruksproblem löper större risker än andra att hamna i utanförskap, eller att drabbas av hälsoproblem. När Olivia Trygg, idag generalsekreterare för stiftelsen Trygga Barnen, var 8-9 år började hennes pappa få problem med alkoholism.

– Jag var rädd att han antingen skulle skämma ut sig, skämma ut mig, eller somna i soffan och glömma ljusen så att det skulle börja brinna, säger Olivia Trygg.

– Det gjorde att jag gömde eller hällde ut hans alkohol eftersom jag inte ville att han skulle dricka så mycket. Och det gjorde att jag fick ett jättestort kontrollbehov, som inte bara speglade sig på pappa och hans vinflaskor, utan också på mycket annat, säger Olivia Trygg.

När Olivia Tryggs pappa till slut dog av sina alkoholproblem för fem år sedan var hon med och grundade stiftelsen Trygga Barnen, som hjälper barn och unga i familjer med missbruksproblem, både genom föreläsningar och personliga möten.

Tillsammans med Socialstyrelsen och forskare skriver Olivia Trygg idag en debattartikel i Dagens Nyheter. Artikeln presenterar ny forskning som visar att barn till föräldrar med missbruksproblem, såväl av alkohol som andra droger och läkemedel, är särskilt utsatta.

Många tar stort ansvar hemma, samtidigt som de hamnar efter i skolan och på sikt får det svårare än andra att få jobb. Dessutom lider de här barnen i högre grad än andra av ohälsa. Socialstyrelsen jobbar för att samhället skall bli bättre på att upptäcka de här barnen.

– Vi fortsätter att stödja hälso- och sjukvården i att skapa rutiner för att fråga om missbrukspatienter har barn och i så fall uppmärksamma deras behov. Vi jobbar även med Skolverket för att skolpersonal skall få mer kompetens och bättre möjlighet att uppmärksamma och stödja de här barnen, säger Merike Hansson, projektledare på Socialstyrelsen.

En av de viktigaste stödinsatserna är enligt Merike Hansson att ge familjer möjlighet att prata om sin situation, för att inte den egna situationen skall bli något som barnen håller inne med, samtidigt som klumpen i magen växer.

Olivia Trygg menar att just att bli medveten om vad som egentligen hände var det viktigaste för henne för att kunna bryta sitt medberoende med sin pappa. Hon tror att den kunskapen är något som hon hade kunnat få tidigare, och att det hade kunnat hjälpt henne att bryta medberoendet tidigare.

– Att vi hade pratat om det, inte bara i familjen men också i skolan och andra miljöer, att det skulle ha varit mer accepterat att inte ha "den perfekta familjen", säger Olivia Trygg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".