USA:s utrikesminister John Kerry kliver av planet på Kievs internationella flygplats. Foto: Jim Watson/TT.
USA:s utrikesminister John Kerry kliver av planet på Kievs internationella flygplats. Foto: Jim Watson/TT.

Toppmöten i Kiev för fred i Ukraina

Återgå till Minskavtalet
1:41 min

Idag har USAs utrikesminister varit i Kiev för att försöka mäkla fred i östra Ukraina. Och snart kommer också de tyska och franska ledarna.

USA:s utrikesminister John Kerry har under dagen träffat Ukrainas Petro Porosjenko. Senare idag kommer franske presidenten och Tysklands förbundskansler till Kiev för att gemensamt försöka stoppa kriget.

– Idag ställs vi inför en ny eskalering av våld och aggression av terrorister, som direkt stöds av Moskva, sa Ukrainas president Petro Porosjenko i samband med mötet med Kerry.

– Deras vägran att efterleva Minskavtalet, deras barbariska attacker på civilbefolkningen som innebär mängder av dödade varje dag och deras dödande av civila i Mariupol, Volnovasja och Debaltsevo... det är helt oacceptabelt i 2000-talet mitt i Europa, sa Porosjenko vidare.

Kerry förklarade USA.s krav i tre punkter:

– Ta bort utländska trupper och tung utrustning från Ukraina, respektera de internationella gränserna och se till att de blockeras och återgå till punkterna från Minskavtalet, sa Kerry.

De utländska trupperna är underförstått ryska.

Ukraina kommer få mer humanitärt och finansiellt bistånd från USA, men hittills har inga löften om vapen givits.
Från Moskva har idag tydligt markerats att ett amerikanskt vapenstöd skulle ses som ett direkt säkerhetshot mot Ryssland.

Ett Ryssland som Tysklands Merkel och Frankrikes Hollande nu hoppas övertyga i ett nytt diplomatiskt försök. De båda kommer först till Kiev ikväll och imorgon till Moskva med ännu ett fredsförslag i fickan.

Situationen för civila fångade i striderna blir bara värre, särskilt kring staden Debaltseve. Men även kring Mariupol, Donetsk och Luhansk har människor tvingats sitta i källare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".