EU-kommissionen vill ha mer tvång mot asylsökande

1:32 min

Majoriteten av de som till exempel kommer till Italien tillåts resa vidare norrut till Tyskland och Sverige utan registrering och utan att fingeravtryck tas. Därmed har den så kallade Dublinförordningen satts ur spel. Därför vill EU-kommissionen nu att EU-länderna använder tvångsmedel för att få asylsökande att lämna sina fingeravtryck.

Tvång förekommer redan i flera EU-länder. Till exempel i Bulgarien, där 29-årige Zoher från Syrien låstes in i en bur när han vägrade samarbeta.

– Vi blev instängda i en bur på gårdsplanen, jag och min reskamrat. Det var kallt. Det blev natt och vi gick runt i buren för att hålla oss varma, berättar Zoher.

Han och hans reskamrat hade tagit sig över gränsen från Turkiet till fots när dom greps av bulgarisk gränspolis. I tre dagar hölls de inlåsta i buren, innan de gav upp.

Många som kommer till Europa har blivit instruerade av flyktingsmugglare att inte lämna fingeravtryck - annars riskerar de att bli kvar i Italien eller Grekland, eller som i Zohers fall i Bulgarien.

EU-kommissionen har frågat samtliga 28 EU-länder om de använder tvång för att få asylsökande att lämna fingeravtryck. Resultatet visar att bara hälften av EU-länderna använder tvångsmedel som till exempel att sätta personer i förvar eller att använda fyskiskt tvång.

Nu förordar EU-kommissionen i ett så kallat icke-papper att tvång ska användas för att få asylsökande att samarbeta. Till exempel ska asylsökande som vägrar lämna fingeravtryck kunna hållas inlåsta i förvar.

Asylsökande som har skadat sina fingertoppar så att det inte går att ta fingeravtryck ska hållas inlåsta tills skadorna läkt. Det ska också vara möjligt att klassa en asylansökan som uppenbart ogrundad och besluta om avvisning och återreseförbud.

Dessutom ska det vara tillåtet att använda fysiskt tvång, som en sista ut väg, men inte mot minderåriga och gravida kvinnor. All våldsanvändning ska också videofilmas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista