SJ
Foto: TT

Bättre vinst för SJ men punktligheten långt från målet

"Vi har sänkt kostnaderna och ser fler passagerare"
1:32 min

Idag lämnade SJ rapport för helåret 2014, och vinsten före skatt fördubblades till 578 miljoner kronor, jämfört med året innan. Och SJ:s vd Christer Fritzson är nöjd.

 

– Vi ser att vårat förbättringsarbete som vi genomför nu ger effekt. Vi har sänkt kostnaderna, vi ser en ökad tillströmning av passagerare. Det är de två huvudorsakerna till det bättre resultatet, säger han.

När det gäller punktligheten, såg det inte lika bra ut. För fjärrtågen ökade visserligen andelen tåg som kom i tid från 78 procent till 81 procent, men det är långt det mål på 88 procent som SJ hade satt upp för 2014. Och SJ säger som vanligt att det till största del beror på orsaker utom bolagets kontroll.

– En femtedel av förseningsorsakerna står SJ för, resten är infrastruktur och andra saker. Så det här är ett branschproblem där vi måste jobba tillsammans, säger han.

Förra året sänkte SJ biljettpriserna på flera sträckor och Christer Fritzson tror att det är en förklaring till att antalet resenärer ökat. Och störst var ökningen bland affärsresenärer.

- Kunderna blir nöjdare, vi har förbättrat trafikinformationen och det har blivit lättare att köpa biljetter. Servicen har också blivit bättre, det är många förändringar som kunderna nu ser, säger Christer Fritzson.

Men alla affärsresenärer är inte nöjda och på Stockholms Centralstation sitter Cecilia Bäckström från Örebro. I morse var hennes tåg till Stockholm en timme försenat på grund av ett tåg som gått sönder. Och hon säger att utan punktligheten faller allt:

- Den är jätteviktig. Vi hade ett möte klockan åtta och kom försent. Det är inte kul då blir ju hela dagen förstörd, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".