Mjölk
Foto: TT

Nya mjölkråd får kritik

”Man får äta mycket broccoli istället”
2:39 min

Mellan två och fem deciliter mjölk, yoghurt och fil per dag, det är en lagom mängd enligt det förslag till nya kostråd som Livsmedelsverket tagit fram. Men den nedre siffran, 2 deciliter, ifrågasätts av LRF Mjölk.

Helena Lindmark-Månsson är expert på nutrition på LRF Mjölk.

– Håller man sig till två deciliter mjölk och mjölkprodukter så behöver man äta andra saker för att nå upp i sitt kalciumintag, säger Helena Lindmark-Månsson.

Vad skulle man behöva äta enligt era beräkningar?

– Man får ju äta ganska mycket broccoli eller grönkål till exempel, kanske 900 gram broccoli per dag.

Livsmedelsverket håller just nu på att samla in synpunkter på sitt förslag till nya kostråd. I förslaget finns både mer översiktliga kostråd som riktar sig till konsumenter och mer detaljerade råd, som kan användas av till exempel dietister. Det är i de mer detaljerade råden som rekommendationen om mejeriprodukter finns. LRF Mjölk anser att det borde finnas ett bättre underlag för siffrorna.

– Då har vi velat se hur de har gjort de här beräkningarna, vilka andra rekommendationer följer med ett råd på 2 deciliter mjölk, för då måste det kanske komma rekommendationer på vad man ska äta istället, säger Helena Lindmark-Månsson.

I förslaget till nya kostråd har Livsmedelsverket också vägt in matens klimatpåverkan, och även där skulle LRF Mjölk vilja se ett bättre underlag.

Åsa Brugård Konde, nutritionist och projektledare på Livsmedelsverket för arbetet med att ta fram de nya kostråden, säger att det hela verkar röra sig om ett missförstånd och att syftet inte på något sätt är att minska mjölkintaget.

– Vi tycker att mjölk, fil och yoghurt är bra mat och det är något som också framgår om man läser de här texterna. Det är ett missförstånd att vi skulle vilja begränsa konsumtionen, det är inte det vi säger, säger Åsa Brugård Konde.

Underlaget för rekommendationerna finns bland annat i nordiska näringsrekommendationer, och i egna beräkningar som Livsmedelsverket gjort.

Åsa Brugård Konde ger LRF Mjölk rätt i att de kan bli bättre i att redovisa underlaget för beräkningarna.

– Ja, eftersom det har blivit ett missförstånd, så är det ju uppenbart något som inte är tillräckligt tydligt, säger hon och fortsätter:

– Den lägsta siffran, 2 deciliter, kommer från en rapport där man har tittat på hur man kan äta klimatsmart framöver, och där är det en del livsmedel som inte är så vanliga idag, men någon extremkonsumtion skulle jag inte kallat det.

Svenska folket får idag i sig i snitt 2,5 deciliter mejeriprodukter per person och dag. Då tillkommer mejeriprodukter som kan förekomma i mat utöver det. Tidigare har det inte funnits någon rekommendation alls, och enligt Åsa Brugård Konde ska siffrorna 2-5 deciliter snarast ses som en fingervisning, även om hon inte rekommenderar att man äter mer. Det riskerar i så fall att tränga ut andra livsmedel i kosten.

– Det beror ju på om man äter mycket eller lite mat också. Är det en tonåring som äter jättestora mängder mat, så får man ju plats med mer mjölk också. Men det är ju också ur miljösynpunkt inte jättesmart att vräka på massor med mjölk, säger Åsa Brugård Konde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".