Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Människorättsveteranen Thomas Hammarberg leder Kommission mot antiziganism. Foto: Ola Westerberg / TT.
Thomas Hammarberg leder Kommissionen mot antiziganism. Foto: Ola Westerberg / TT.

Myndigheterna misslyckas skydda romers rättigheter

"Gör inte tillräckligt för att upplysa om antiziganism"
2:22 min

Myndigheterna misslyckas med att skydda romers rättigheter, menar Kommissionen mot antiziganism. Nu vill kommissionen upprätta en särskild romsk institution.

Många romer upplever en ökad rasism och diskriminering, men myndigheterna misslyckas med att skydda romers rättigheter.

Det konstaterar Kommissionen mot antiziganism som nu vill stärka romers röst genom en särskild romsk institution.

– Direkt när jag har gått in i en mataffär så kallar de på vakterna. Det kommer två vakter som följer mig hela tiden tills att jag har gått ut från affären. I många av de här fallen följer de mig även när jag går vidare till en annan affär, Rosita Grönfors ordförande i Internationella romska och resande kvinnocenter i Stockholm.

– Samma vakter följer mig så länge jag befinner mig i området. Det känns kränkande för mig, att jag ska behandlas så, som en minoritetsgrupp i Sverige, på det här viset, säger hon.

Rosita Grönfors klär sig i traditionella romska kläder och har levt i Sverige i 58 år. I dag upplever hon mer rasism än för tio år sen.

– Det är alarmerande att det ska vara så här. Diskrimineringen är utökad och den får mer och mer plats i Sverige, säger hon.

Alliansregeringen tillsatte förra året "Kommissionen mot antiziganism" som nu lämnar sin första rapport om vardagsdiskrimineringen av romer.

Många romer upplever en ökad oro, men förtroendet för myndigheterna är kört i botten.

– Det handlar både om att man inte tycker att myndigheterna gör tillräckligt för att upplysa om antiziganismen, och också att när de klagar att de inte får gehör, säger kommissionens ordförande, Thomas Hammarberg.

– En myndighet som väldigt många romer reser det är polisen och dess agerande. Det här registret som Skånepolisen upprättade med över 4000 romer blev en enorm chock för romerna. Man upplever det som ett tecken på att de fördomar och diskriminering som var tidigare bara fortsätter, säger han.

Kommissionen mot antiziganism ska nu ta fram ett förslag på hur en romsk institution skulle kunna se ut.

– Samerna har sametinget till exempel, och den judiska gruppen har också en organiserad röst i det svenska samhället, men romerna har det inte, säger Thomas Hammarberg.

– Man hoppas där att man skulle få chans att skapa en institution som både skulle fungera som en sorts källa för information om romernas historia och kultur, men som också skulle kunna bli en röst i dagens svenska samhälle inte minst vad gäller deras egna rättigheter och när de rapporterar att deras rättigheter har kränkts, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".